Manastirea Frumoasa


Manastirea Frumoasa

(manastire de calugari, 32 vietuitori)

Hram: Adormirea Maicii Domnului

Staret: Vasile Ceban

Adresa: sat Frumoasa, com. Radula, jud. Ungheni

Asezare: la 48 km de Chisinau, sau la 14 km de Calarasi

Manastirea Frumoasa este locul de metanie al Mitropolitului Moldovei, Iosif Naniescu - a pastorit intre 1875-1902; in timpul sau a fost terminata construirea Catedralei mitropolitane din Iasi (1887).

Asa cum o arata si numele, este asezata intr-un loc deosebit de pitoresc. A fost intemeiata in anul 1804 de catre razesul Efrem Iurco. Acesta se calugareste si, impreuna cu ieromonahii Serafim, Macarie, Ioanichie si cu calugarul Anastasie, ridica o manastire pe proprietatea sa din satul Oliscani. Numele lui de calugarie devine Eftimie. In anul 1810 se sfinteste prima biserica din lemn, langa cele cateva chilii construite de calugari. In anul 1851 se sfinteste biserica mare din piatra, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Datorita lipsei de fonduri pentru reconstructie, astazi biserica a ajuns in ruina. A fost incendiata in doua randuri: prima oara dupa razboi, in anul 1948, a doua oara, in anul 1985. A doua biserica a manastirii, cu hramul Sfanta Treime, folosita ca biserica de iarna, a fost construita sub egumenia staretului Gherman, in anul 1862.

In perioada sovietica manastirea a fost inchisa (in 1960), aici functionand o casa de copii, iar in biserica de iarna, un club de distractii. In cele din urma, biserica Sfanta Treime ajunge, la randul ei, o ruina.

Manastirea Frumoasa este redeschisa in 1994. Biserica Sfanta Treime este renovata in anul 1996. Astazi manastirea este in reconstructie. Slujbele se tin dupa tipicul obisnuit si numai in limba romana.