Manastirea Harjauca


Manastirea Harjauca

(manastire de calugari, 12 vietuitori)

Hram: Inaltarea Domnului

Adresa: com. Harjauca, jud. Ungheni

Staret: Evloghie Nicolenco

Asezare: la aprox. 60 km de Chisinau sau la aprox. 25 km de Calarasi, in apropierea manastirii Harbovat

Manastirea Harjauca a fost construita la dorinta lui Teodosie, un batran cu viata curata de prin partile locului, cu sprijinul a doi calugari din manastirea Neamt si al boierului moldovean Niculita. Batranul Teodosie se calugareste aici in anul 1740, ajunge staret si aduna in jurul sau multi calugari. Pe locul celor doua biserici cu hramurile Inaltarea Domnului si Sfantul Spiridon au existat alte doua biserici din lemn, ambele cu hramul Adormirea Maicii Domnului. In anul 1819, un muntenegrean cu o cultura aleasa, Spiridon Filipovici, devine staret al manastirii, dupa ce petrecuse mai multi ani in slujba Imperiului Tarist. El organizeaza frumosul parc si lacurile din jur, construieste biserica Inaltarii Domnului (1820-1836) si incepe lucrarile la constructia bisericii Sfantul Spiridon. Este inmormantat in biserica Inaltarea Domnului.

In 1846, manastirea devine resedinta arhiereasca. De ea este legat tristul episod consemnat de istoria Bisericii Romane: arderea in sobele manastirii a tuturor cartilor in limba romana de la lacasurile de cult din Basarabia, la porunca Mitropolitului Pavel (rus de origine), in toti anii cat timp acesta si-a avut resedinta aici (deceniul IX al secolului al XIX-lea).

Dupa o perioada de liniste si prosperitate in timpul Romaniei Mari, manastirea avea sa indure noi umilinte in perioada ocupatiei sovietice. Inchisa in anul 1959 (dupa alte surse in 1963), manastirea devine sanatoriu. Biserica mare, cu hramul Inaltarea Domnului, ajunge sala de sport.

Sfantul lacas este redeschis in anul 1993, iar in 1994 se resfinteste biserica Inaltarea Domnului, in care se tin slujbele. Biserica Sfantul Spiridon a ars in 1991 si nu a fost reconstruita pana in prezent, din lipsa de fonduri. Se repara totusi, cladirile retrocedate de sanatoriu. Viata monahala se desfasoara dupa tipicul obisnuit.