Manastirea Japca


Manastirea Japca

(manastire de calugarite, 45 de vietuitoare)

Hram: Inaltarea Domnului

Stareta: Taisia Strainu

Adresa: com. Japca, jud. Soroca

Asezare: la S (45 km) de Soroca, sau la 4 km de orasul Camenca

Manastirea Japca este singura manastire din Basarabia care a ramas deschisa in toata perioada sovietica. Intemeierea ei se pierde in negura vremurilor. Un calugar de la manastirea Deleni (din dreapta Prutului) a venit aici spre sfarsitul veacului al XVII-lea si, in stancile de pe malul Nistrului, a sapat o biserica cu hramul Inaltarea Sfintei Cruci, intemeind un schit rupestru, in care a vietuit impreuna cu cativa frati. Al doilea intemeietor este ieromonahul Teodosie, care in 1770 reface schitul, ce fusese daramat de un cutremur si pustiit de hoardele tatarasti. In anul 1825 se inalta biserica din piatra cu hramul Inaltarea Domnului, pe cheltuiala unui mare mosier, Constantin Andronovici Stati. Se construiesc chilii din piatra, terminate pe vremea arhimandritului Onisifor. In 1849 Mihai Lobov, un mare functionar din Chisinau construieste biserica de iarna cu hramul Sfantul Arhanghel Mihail.

In 1916 biserica Inaltarii Domnului este largita, ajungand sa aiba trei altare. In timpul primului razboi mondial, calugarii sunt transferati la manastirea Harjauca, aici aducandu-se calugarite ortodoxe refugiate de la manastirea Lesna, din Polonia. In 1933 se mai zideste un paraclis.

Manastirea Japca  a fost devastata si era pe cale de a fi inchisa in 1959 si in 1964, insa a scapat datorita unor interventii facute la Moscova. Calugaritele au fost obligate sa lucreze la munca campului, intr-un colhoz.

Bisericile au fost reparate in ultimii ani si astazi sunt in stare buna; doar biserica din schitul rupestru, cu hramul Inaltarea Sfintei Cruci, nu poate fi pictata, din cauza umezelii. In manastire nu este curent electric.

Slujbele se desfasoara in slavona, dupa pravila ruseasca.

Icoane si sfinte odoare: Aici se afla cea mai fidela copie a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Harbovat, pictata in anul 1853, pe vremea arhimandritului Ieronim.

Manastirea Japca  este cautata nu numai pentru frumusetea locului si folosul duhovnicesc al slujbelor, cat si pentru izvoarele tamaduitoare aflate in preajma ei.