Manastirea Suruceni


Manastirea Suruceni

(manastire de calugarite, 40 de vietuitoare)

 

Manastirea Suruceni -Hram: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

Stareta: monahia Epistimia Goncearenco

Adresa: com. Suruceni, jud. Chisinau

Asezare: la aprox. 25 km SV de Chisinau, la 7 km de Ialoveni

 

In anul 1785, la sfatul ieromonahului muntenegrean Iosif, boierul Casian Suruceanu construieste pe mosia sa un schit de calugari. La inceput a fost ridicata o biserica din lemn. Intre anii 1825-1828, pe locul ei se construieste o biserica din piatra. In anul 1860 se inalta o a doua biserica, cu hramul Sfantului Nicolae, avand la subsol o gropnita. In manastirea  Suruceni a fost inmormantat Episcopul Ismailului si al Argesului Dionisie Erhan, care a staretit aici intre 1908-1934. Mormantul sau a fost devastat, probabil datorita atitudinii pro-romanesti adoptate in perioada formarii Romaniei Mari.

In anul 1959 aici este infiintat un spital de psihiatrie cu circuit inchis, iar calugarii sunt obligati sa se mute la manastirea Noul Neamt. Biserica Sfantul Gheorghe este transformata in club, iar gropnita devine depozit de lemne. Cimitirul este profanat. Sfantul lacas se redeschide in 1991, ca manastire de calugarite. Bisericile sunt reparate si repictate. In 1998 se deschide un Seminar Teologic pentru fete.

Sfinte Moaste: o parte din moastele Preacuviosului Antipa de la Calapodesti, daruite in anul 1999 de manastirea Schimbarii la Fata - Valaam (Rusia). Icoane si sfinte odoare: Aici se afla doua icoane vestite in Basarabia: Mantuitorul binecuvantand cu Evanghelia si Maica Domnului cu Pruncul "de la Suruceni".