Manastirea Tabara


Manastirea Tabara

(manastire de calugarite, 50 de vietuitoare)

 

Manastirea Tabara - Hram: Adormirea Maicii Domnului

Stareta: Elisabeta Alexei

Adresa: sat Tabara, com. Vatici, jud. Orhei

Asezare: la 35 km de Chisinau sau la 25 km NV de Orhei

 

In mijlocul satului Tabara se afla o manastire cu o obste care numara odinioara peste 175 de calugarite. Manastirea Tabara a fost intemeiata, dupa unele surse, de boierul Gheorghe Russo, in anul 1784, iar dupa altele, de vataful acestuia, Darie Carp. Initial a fost manastire de calugari; in 1815 este transformata in manastire de maici, cand intreaga obste de calugarite de la schitul Fantana Doamnei este transferata aici. In anul 1828 se construieste biserica de vara cu hramul Adormirea Maicii Domnului, iar in anul 1857, a doua biserica, din piatra, cu hramul Sfanta Treime.

In perioada sovietica cea mai mare parte din obstea manastirii lucreaza la o fabrica de covoare. Biserica Adormirea Maicii Domnului devine club, apoi depozit, iar biserica Sfanta Treime, scoala sateasca. In 1959 maicile sunt date afara, iar multe din casele manastirii sunt ocupate de sateni. In comparatie cu alte sfinte lacasuri, bisericile acestei manastiri au fost conservate fara prea mari stricaciuni.

Manastirea Tabara se reinfiinteaza in 1990, bisericile sunt reparate si repictate. Maica Mariana (cea mai veche calugarita din obste), in varsta de 84 de ani, este numita stareta. Parintii slujitori de aici provin de la manastirea Saharna.

Icoane si sfinte odoare: Aici se afla doua icoane vechi ale Maicii Domnului cu pruncul Iisus, datand din 1821, respectiv din 1863.