Manastirea Varzaresti


Manastirea Varzaresti

(manastire de calugarite, 25 de vietuitoare)

 

Manastirea Varzaresti - Hram: Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

Adresa: com. Varzaresti, jud. Ungheni

Stareta: Gheorghia Placinta

Asezare: la aprox. 60 km de Chisinau, langa Nisporeni

 

Intr-un hrisov din 25 aprilie 1420 de pe timpul lui Alexandru cel Bun este pomenita manastirea Kisno-Varzareva. Dar manastirea pe care o vedem azi este mult mai veche, fiind socotita prima, ca vechime, dintre manastirile Basarabiei. Devine manastire de calugarite abia in 1815, o data cu venirea maicilor de la schitul Cosauti, inchis in acea perioada.

Bisericile mai vechi au fost distruse de incursiunile navalitorilor dinspre Rasarit. Biserica Sfantul Dumitru a fost construita in anul 1796, de protoiereul Constantin Macarescu. O biserica din piatra cu acelasi hram este construita intre 1859-1861, pe timpul staretiei monahiei Tecla. In anul 1868 se construieste o alta biserica din piatra, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, sub egumenia monahiei Olimpiada Dogariu.

In perioada Romaniei Mari manastirea Varzaresticunoaste o inflorire deosebita, aici ajungand sa vietuiasca peste 200 de calugarite. In vremea sovietica biserica Sfantul Dumitru se ruineaza, dupa ce fusese transformata in depozit. Biserica Nasterii Maicii Domnului ajunge, de asemenea, in ruina, dupa ce adaposteste un club.

In anul 1990, vrednicul parinte Vasile Placinta ia initiativa reinceperii vietii monahale. Stareta a fost in aceasta perioada maica Feodosia Enache, intrata in viata monahala in anul 1949. Din anul 1994, staretia revine monahiei Gheorghia (in lume, Claudia Placinta), fiica parintelui Vasile, calugarit si el sub numele Serafim si devenit duhovnicul manastirii. Biserica Sfantul Dumitru a fost refacuta in intregime, precum si o parte din chilii.

Icoane si sfinte odoare: Aici se afla icoana Maicii Domnului "de la Varzaresti", foarte cinstita in Basarabia, adusa in anul 1840 de la schitul Rudi. De asemenea, o icoana a Maicii Domnului "Prodromita", lucrata, se pare, la Muntele Athos.