Manastirea Zloti

  

 Manastirea Zloti

(manastire de calugari, 12 vietuitori)

Manastirea Zloti - Hram: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

Adresa: sat Zloti, com. Razeni, jud. Chisinau

Staret: Arhimandrit Tobie Boboc

Asezare: la23 km S de Chisinau, pe drumul spre Cimislia

 

Se spune ca in jurul anului 1841, Maica Domnului i s-a aratat unui pastor cu viata curata din satul Zloti, spunandu-i ca aici se va inalta o manastire. Profetia s-a implinit peste un secol, in anul 1941, cand doi monahi de la manastirile Noul Neamt si Suruceni se aseaza aici si intemeiaza un schit. La inceput asezamantul a apartinut de manastirea Noul Neamt - Chitcani. In anul 1942 s-a sfintit biserica manastirii, in cinstea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.

Peste putina vreme, in anul 1949, manastirea, care ajunsese sa aiba peste 50 de ha de teren si o obste bine inchegata, este inchisa. Staretul Serafim Dabija este deportat de autoritatile bolsevice in Siberia, iar chiliile devin depozite ale unei gospodarii agricole nou infiintate. Biserica manastirii a fost folosita ca grajd pentru vite. Este greu de redat in cuvinte simtamintele romanilor basarabeni din acele timpuri.

Se spune ca, dupa inchiderea schitului, o troita de 6 metri inaltime a fost mutata in cimitirul din Satul Nou, pentru a fi salvata de furia bolsevicilor ce bantuiau prin satele basarabene. Cand cineva a dorit sa o mai scurteze, pentru a nu fi bagata de seama de ochii vigilenti ai agentilor sovietici, din cruce au inceput sa curga picaturi de sange, ceea ce i-a facut pe sateni sa nu-si piarda credinta si sa inceteze a o mai reteza. In anul 1970 manastirea este rasa de pe fata pamantului, ramanand doar un teren viran.

In 1995 Preasfintitul Episcop Vichentie al Tighinei reinfiinteaza manastirea. S-au ridicat din temelii un corp de chilii si biserica Sfantului Mare Mucenic Gheorghe (aflata inca in lucru). In anul 1997 langa biserica Sfantul Gheorghe s-a sfintit un paraclis cu hramul Maica Domnului "Bucuria tuturor necajitilor".

Slujbele se desfasoara, in principal, in limba rusa.