Prefata


PREFATA

Cartea de fata isi propune sa familiarizeze pelerinul roman cu atmosfera manastirilor basarabene. Desi inchise aproape in totalitate in perioada sovietica - mai putin manastirea Japca, care se pare ca a avut un regim special - lacasurile de cult din Basarabia au renascut in ultimii ani, pentru rugaciunile sfintilor si nevoitorilor care s-au ostenit in ele. Originea unora se pierde in negura istoriei, precum Tipova, Saharna ori Japca. Altele sunt intemeiate in epoca de glorie a Moldovei, ca Varzarestii si Capriana, iar cateva sunt infiintate recent.

Prezentam in paginile urmatoare istoria pe scurt a acestor manastiri, locurile pitoresti in care sunt asezate, odoarele si sfintele moaste pe care le adapostesc, spre indemn si calauza pelerinului doritor sa cunoasca mai bine aceste vetre de viata duhovniceasca de peste Prut.

Cand am poposit la Capriana, la putina vreme dupa deschiderea manastirii, am discutat cu un parinte ce statuse in lume cu gandul la Hristos si la mantuire, pana cand a vazut, din nou, manastirea deschisa.

"M-au dat afara de tanar din manastire si am fost nevoit sa ma intorc la casa parinteasca; mama imi murise. Aveam mama vitrega. Agentii sovietici atei colindau pe ulitele satului si faceau intruniri impotriva lui Hristos si a credintei noastre strabune. Imi dadusera ai mei o camera, insa incepusem sa ma clatin in credinta si ma rugam la Dumnezeu sa nu cad din a crede ca exista Inviere. A venit intr-o dimineata la mine un parinte cu care petrecusem in manastire, ce locuia intr-un sat indepartat de al nostru. Ne-am intarit mult unul pe altul in credinta. Pe seara a plecat de la mine. Ziua urmatoare, un vecin intors de la targ din Chisinau mi-a spus ca a aflat de la un consatean de-al parintelui pomenit ca acela murise in urma cu sase luni! Nu mi-a venit sa cred. Am cercetat lucrurile cu de-amanuntul si am constatat ca vecinul meu avusese dreptate. Parintele murise in urma cu sase luni, insa Dumnezeu a ingaduit aceasta minune pentru intarirea mea in credinta, caci incepusem sa ma clatin grozav. Din acel moment nu am mai sovait..."

De fata la convorbire cred ca era si parintele Plamadeala de la Capriana. Abia acum realizez forta duhovniceasca ce a facut sa renasca asa de rapid manastirile vechii Basarabii. Cu astfel de oameni intariti in Hristos, bolsevicii nu aveau cum sa lupte si sa iasa biruitori...

Acest mic ghid trateaza doar zona cuprinsa intre hotarele actuale ale Republicii Moldova. Datele concorda cu anii 2001-2002; se foloseste impartirea traditional romaneasca in judete a Basarabiei, existenta in aceasta perioada.

Sper ca lucrarea sa fie de folos pelerinului insetat a patrunde in tainica lume a frumoaselor manastiri basarabene!

Gheorghita Ciocioi