1.AGRESIUNEA

Agresiunea Internetului asupra omului este o realitate intarita prin fapte, marturii, adevar si prin dovezi medicale incontestabile. La o importanta conferinta a Asociatiei Psihiatrice Americane desfasurata la New York, dependenta de Internet a fost inclusa pe lista bolilor care necesita acelasi tip de abordare ca dependenta de alcool, de droguri sau de jocuri pe calculator. Prin urmare, folosirea excesiva a Internetului este betie, este drog, este un rau palpabil.

Un medic specialist psihiatru a sesizat la dependentii de acest "drog" simptome nu numai psihice, ci chiar si fizice: dureri de cap si de coloana vertebrala, dar si mai grav, simptome precum: tremuraturi sau nervozitate, atunci cand pacientul nu are la indemana Internetul . Concluziona acest medic ca Internetul ne mananca de vii, adica ne scurteaza viata. Faptul ca imediat dupa folosirea indelungata utilizatorii au traume fizice si psihice indica fara doar si poate ca aici avem un pacat pe care Dumnezeu il considera mare si care trebuie pedepsit pe loc .

Dupa dereglarea sistemului neuro-vegetativ, suferintele fizice si psihice ale omului pot dura o viata. O imagine poate sta in creierul unui om si mai mult de douazeci de ani, si nu de putine ori oamenii care vor sa foloseasca Internetul in scopuri sanatoase trebuie sa suporte publicitatea agresiva si nedorita a unor site-uri (chiar pornografice). Multe dintre aceste site-uri se deschid automat si la fel de multe au comenzi inverse. Adica din meniul calculatorului, dorind sa parasesti pagina respectiva, ea se afiseaza.

Luand o oglinda mica si mergand cu ea in dreptul unei oglinzi mari, putem vedea imaginea reflectata de atatea ori, incat numaratoarea este practic imposibila. Acesta este si principiul dupa care functioneaza agresiunea prin publicitate pe Internet. Apare un banner publicitar (de multe ori cu tenta erotica) si poate doresti sa-l inchizi. Urmezi procedura normala, dar acesta iti raspunde invers, afisandu-se. Pentru a iesi din lantul de site-uri inrudite ca tematica (pe "principiul oglinzii", amintit mai sus) si la fel de obscene, unii adopta la repezeala o solutie de compromis: inchiderea fortata a calculatorului, care dauneaza intregului sistem. Iata, prin urmare, un tip de agresiune care poate avea si efecte pecuniare notabile.

Intr-o cautare pe Internet de cateva secunde, se poate constata cifric ca "sex" si "crima" sunt cuvinte continute de peste patru sute de mii de site-uri si pagini web (numai in limba romana), in vreme ce cuvinte ca "Dumnezeu" sau "Iisus" abia ating cateva zeci de mii de rezultate. Internetul este de multe ori teatru de razboi intre aparatorii moralitatii si amatorii de distractii "ieftine". Acestia din urma au arme mai multe si mai perfide. Un bun crestin nu se va teme insa de ostire multa.

Pentru vizitele pe care ti le poate face strainul in calculatorul tau, pentru furtul celor ce-ti apartin, pentru spionaj, pentru iscodiri, sunt foarte putine remedii. Prin urmare, pe Internet ti se pare ca stai de vorba cu prietenul, dar in orice clipa, in afara de faptul ca cineva stie exact ce faci si unde esti, poti fi contactat de cineva care te dusmaneste sau vrea sa te indispuna, aruncandu-ti vorbe vulgare. Agresiunea verbala este si ea evidenta .

Alt asalt asupra celui impatimit de Internet este cel al virusilor. Insusi termenul de virus cuprinde in el notiunea de boala. Daca sistemul s-a infectat, automat se poarta ca un om bolnav, care nu mai raspunde la comenzi la fel ca unul sanatos. Agresiunea asupra sistemelor, atacul virusilor au o finete in viclenie greu de inchipuit. Internetul poate constitui o imparatie a raului si prin aceasta - ca vezi cum, in mod paradoxal, cineva din aceeasi barca se intoarce impotriva carmaciului ca sa scufunde barca. Unii dintre dependentii de Internet si calculatoare se ocupa de productia unor astfel de virusi, iar altii se ocupa de anihilarea lor intr-un proces pueril si ridicol, care ne desluseste ca instrumentele de manipulare a omului sunt dinspre partea stapanitorilor iadului. Toata suflarea credinciosilor se pleaca lui Dumnezeu, intreit in Persoane, dar imparatia intunericului are elemente razvratite care au acelasi scop de milenii: sa le rapeasca oamenilor bunul cel mai de pret - mantuirea.

Cativa medici pediatri au atras atentia asupra faptului ca luminile stridente, miscarile bruste, cum sunt cele in flash, culorile vii, radiatiile monitoarelor de calculator pot dauna individului si in special copiilor. Pozitia stand pe scaun, ore in sir, nu este indicata, dand si ea nastere unor afectiuni medicale. Dupa mai multe ore de utilizare a calculatorului, individul este stresat, epuizat, cu ochii rosii, impaienjeniti, apatic, fara vlaga, obosit peste masura. Din nou avem agresiune fizica, agresiune careia repede ii pot cadea victime chiar copiii nostri de nu vom intelege ca un calculator poate deveni prin utilizarea neadecvata un instrument de placere pacatoasa sau unul de tortura.

Pentru a face fata acestor agresiuni, sunt cateva remedii, cum ar fi: sa alegem o pozitie pe scaun cat mai corecta, sa folosim ochelari protectori chiar daca nu acuzam probleme oftalmologice, sa optam pentru monitoare cu radiatii mai scazute , iar dupa lucru indelungat sunt aproape obligatorii plimbarile in natura.

Sa ne rugam Marelui si Induratului Dumnezeu sa ne fereasca de ispite si de boli, caci, dupa cum am aratat mai sus, o boala se poate naste si din placeri sau din nestiinta in fata unui computer aparent inofensiv.