11.LENEVIREA

Nu trebuie sa avem studii medicale ca sa ne dam seama de un alt rau care se insinueaza in viata noastra: sedentarismul. In fata calculatoarelor, pentru ca exista o gama atat de variata de activitati, timpul se scurge cu o rapiditate nemaiintalnita, omul este activ, cam prea activ in plan intelectual, dar efortul fizic este zero. Sedentarismul si stresul sunt doua cauze ale aparitiei diabetului. Alte boli pandesc.

Spuneam ca sunt multi aceia care castiga din calculatoare, din programare, din vanzare de componente, din intretinerea unor sali de Internet, din ingineria in domeniu. Bine ar fi ca, la fel de riguros cum ar trebui sa-si organizeze munca, tot asa sa-si organizeze si un program de miscare, jogging sau plimbari in natura.

Lenevirea asta - sedentarismul - atrage dupa sine si un alt tip de lene, cea spirituala. Pentru utilizatorul Internetului si calculatoarelor, totul este ecuatie, matematica, cifre, calcule. Pe scurt, materie. Cand sa mai ai timp sa te gandesti si la Dumnezeu daca tu te ingropi cu zecile de ore in cele materialnice ale acestei lumi pragmatice a calculatoarelor?

Ce frumos exemplu de nelenevire ne da Mantuitorul Hristos in momentul in care spune ca nu are unde sa-Si plece capul . Mantuitorul a vrut sa ne invete faptul ca nu a venit in lume sa-Si caute odihna - o casa cu liniste sau un loc in care sa Se veseleasca. El a venit in lume nu ca sa Se odihneasca, ci sa ne odihneasca pe noi toti, aratandu-ne drumul spre Imparatia Cerurilor. Nu are loc unde sa-Si plece capul, pentru ca nici nu-Si doreste un astfel de loc. "Neobosit voi fi pana voi aduce pace pe pamant si intre oameni bunavoire" - pare sa ne spuna Iisus.

Observati ca Hristos Se numeste pe Sine Fiul Omului, semn distinctiv ca a venit in lume ca sa slujeasca omului, nu ca sa I se slujeasca, dandu-ne inca un exemplu desavarsit de ceea ce inseamna slujirea, nelenevirea si smerenia desavarsita.

Mai ales lenevirea spirituala este un pericol. Pentru ca odata ai sa te trezesti din somnul dulce pe care ti-l ofera tehnica la zi si, cand ai sa te trezesti, o sa constati ca nu ai facut nimic cu viata ta, ca nu stii de ce ai venit pe lume si incotro te indrepti.

Societatea de astazi este una a schimbarilor peste noapte. In curand, monitoarele greoaie si unitatile de calculator pe care le stim vor fi lasate in urma de noua tehnologie, care permite sa ai tot ce doresti pe ecranul telefonului mobil. Deja telefonul a devenit televizor, radio, player video, player mp3, camera foto si tot asa.

De la zi la zi, tehnica invita la comoditate, la sedentarism, la odihna trupului, dar din pacate si la o imprastiere a gandurilor fara precedent.

Daca iubim activitatea, nu e nimic rau, ba chiar Il multumim pe Dumnezeu, care condamna lenea . Activitatea noastra trebuie indreptata insa spre o diversitate care sa ne asigure sanatatea trupului si a mintii. Suprasolicitarea mintii va slabi si trupul, iar suprasolicitarea trupului va slabi mintea. Asa ca este bine sa echilibram efortul intelectual cu recreerea in natura, iar efortul fizic, cu odihna activa. Incercati, de exemplu, citirea de carti sfinte.

Mult m-am mirat de rezistenta fizica a unor distinsi preoti si, fiind o fire mai curioasa, i-am intrebat pe acesti slujitori ai Domnului de unde vine aceasta rezistenta. Raspunsul a fost unul la unison: "Ma intareste Dumnezeu!". Semn ca atunci cand faci lucruri cu binecuvantare dumnezeiasca, aflandu-te sub indrumarea duhovnicului, poti sa ai si o rezistenta fizica de invidiat, si multe alte daruri.

Acest lucru este in contrast cu habotnicia celor care stau si mai mult de zece ore pe zi in fata calculatoarelor, oameni care uita de lume, de Dumnezeu, de propria sanatate, de alegerea unui traseu in viata, de familie, de natura, de cele inconjuratoare. Ei fug de viata precum asinii salbatici, si aleg viata virtuala, care se poate compara cu inchinarea la idoli din vechime; numai ca aceea viza sufletul, dar aceasta noua aplecare spre idolatrie - utilizarea Internetului - afecteaza atat trupul, cat si sufletul.