Expansiunea militara a lui Justinian


Expansiunea militara a lui Justinian

Pentru refacerea Imperiului Roman, Justinian avea nevoie de libertate de miscare in partea de Vest si in acest sens el rezolva chestiunea persilor prin pacea din 532. In baza tratatului incheiat cu Chosroe I Anuchrirvan (531-579) se dorea realizarea unei paci eterne, in baza careia Bizantul se obliga sa plateasca cca. 11.000 livre de aur in schimbul apararii de catre persi a Caucazului. In anul 540, Chosroe incalca tratatul de pace incheiat in urma cu 7 ani si invadeaza Siria, distruge Antiohia, cucerind mai multe orase. In Nord, persii invadeaza Armenia, Iberia si ocupa Lazica, pe malul oriental al Marii Negre. Pentru a rezolva noua situatie, Justinian accepta marirea tributului, obtinand un armistitiu de 5 ani. Acest armistitiu a mai fost prelungit de inca doua ori si nu a putut fi transformat intr-un tratat de pace pe o durata de 50 de ani decat in anul 562. Tributul a fost ridicat la 30.000 de solidi, dati de bizantini in schimbul eliberarii de catre persi a Lazicai. Acesti bani erau platiti pentru apararea Caucazului impotriva barbarilor din Nord. Plata a fost facuta in avans pe primii 7 ani, iar in al optulea an trebuia platit in avans pe urmatorii 3 ani. Victoriile persilor in Orient marcau astfel inceputul perioadei marilor expansiuni in detrimentul Bizantului.

Dupa pacea din 532, prin generalul Belizarie, Justinian recucereste Africa din mana vandalilor condusi de Gelimar. Regatul vandal este nimicit, iar teritoriile sale revin Imperiului bizantin, fiind organizate intr-o prefectura a pretoriului separata, care cuprindea 6 provincii, inclusiv Sardinia. Luptele de gherila provocate de bastinasii mauri inceteazasi ele in 548, cand sunt infranti de strategul184 bizantin Ioan Troglita. In anul 535, acelasi general Belizarie incepe recucerirea Italiei din mana ostrogotilor. Cad pe rand Roma si Ravenna, capitala ostrogotilor, reusind sa-l faca prizonier pe Vitiges, conducatorul ostrogotilor. Cu toate acestea, bizantinii vor fi nevoiti sa mai astepte inca pana in 552, cand un alt ilustru general bizantin, Narses, ii va infrange pe ostrogoti la Busta Galorum. In 554, Justinian a dat o lege numita Pragmatica sanctio, prin care restabilea autoritatea Bizantului asupra intregii Italii.

Intre anii 550-554, Justinian profitand de un conflict intern al vizigotilor din Spania, trimite trupe pe mare, care reusesc sa cucereasca pentru Imperiu Sud-Estul tarii, inclusiv Cartagina Noua, Malaga si Cordoba. Chiar daca numai o parte a Imperiului Roman fusese recucerita, Justinian a reusit cel putin sa transforme Marea Mediterana in ceea ce era altadata: un lac roman. Numai ca in Orient apar noi amenitari: persii, hunii si mai nou slavii. Slabit, Justinian se va multumi in cele din urma cu plata unui tribut, iar pe barbari ii va tine la distanta printr-o diplomatie abila.

Carti Ortodoxe

Cuprins