Teodosie al II-lea. Activitatea sa legislativa, reorganizarea invatamantului. Sinodul al III-lea Ecumenic


Teodosie al II-lea. Activitatea sa legislativa, reorganizarea invatamantului. Sinodul al III-lea Ecumenic

Dupa moartea lui Arcadius in partea de Rasarit a Imperiului urmeaza la tron Teodosie al II-lea, cunoscut si sub numele de cel Tanar, un minor de 7 ani, proclamat august inca de la nasterea sa in anul 402. La moartea tatalui sau, protectia proaspatului imparat a fost asigurata timp de 6 ani de un colegiu de demnitari in fruntea caruia se gasea Anthemius, prefectul pretoriului, care activeaza acum ca regent. Educatia tanarului print era data in sarcina lui Antiochus. De numele lui Anthemius este legata construirea laturei vestice a zidului Constantinopolului, eveniment foarte important pentru aceasta epoca. Inca din perioada lui Constantin cel Mare exista un zid de aparare al noii Rome, care in prezent nu mai facea fata extinderii orasului, impunandu-se restructurarea in functie de necesitati, a vechiului zid, pentru a apara orasul in fata pericolelor externe. Aceasta initiativa a fost una din marile realizari si servicii aduse Imperiului de catre Anthemius. El a restabilit armonia dintre Curtile de la Ravenna si Constantinopol, iar un nou tratat a fost incheiat pentru asigurarea pacii la frontiera cu Persia.

Pentru a evita invadarea Moesiei inferioare de catre Uldin, regele hunilor, Anthemius a intreprins o vasta operatiune de intarire a flotei stationata la Dunare, construind noi vase si reparandu-le pe cele vechi. Pentru eficientizarea expedierii graului din Egipt la Constantinopol, el a luat o serie de masuri privind transporturile pe mare. Anthemius s-a aratat interesat si de conditiile de viata din orasele prefecturii Illyricum. Se pare insa ca in anul 414, regentul plin de atatea merite, s-a retras din acesta importanta functie sau a murit.

Prefectura pretoriului este asigurata mai intai de predecesorul sau, patriciul Aurelian, dupa care la 4 iulie 414, Pulcheria, sora minorului Teodosie al II-lea, devine augusta. Ea isi va asuma si regenta in numele fratelui ei. Chiar daca era mai mare doar cu 2 ani fata de Teodosie II, proaspata augusta va guverna practic Imperiul aproape 40 de ani. Pulcheria a fost aceea care a supravegheat educatia lui Teodosie al II-lea, cautand sa-l protejeze de intrigile de la Curte, carora, data fiind firea lui slaba, le-ar fi cazut prada usoara.

Carti Ortodoxe

Cuprins