Lexicon al Bunei Cuviinte D

D

"Daca cineva socoteste ca e cucernic, dar nu isi tine limba in frau, ci isi amageste inima, cucernicia acestuia este zadarnica." (Iacov 1, 26)

"Daca nu greseste cineva in cuvant, acela este barbat desavarsit, in stare sa infraneze si tot trupul." (Iacov 3, 2)

"Daca zicem ca pacat nu avem, ne amagim pe noi insine si adevarul nu este intru noi!" (I Ioan 1, 8)

"Dar peste dar este femeia rusinoasa si nici o comoara nu pretuieste cat o femeie infranata." (Isus Sirah 26,17)

"Dar toate sa se faca cu cuviinta si dupa randuiala!" (I Cor. 14,40)

"Dar tu graieste cele ce se cuvin invataturii sanatoase. Batranii sa fie treji, cinstiti, intregi la minte, sanatosi in credinta, in dragoste, in rabdare; batranele de asemenea sa aiba in infatisare sfintita cuviinta, sa fie neclevetitoare, nerobite de vin mult, sa invete de bine, ca sa intelepteasca pe cele tinere sa-si iubeasca barbatii, sa-si iubeasca copiii si sa fie cumpatate, curate, gospodine, bune, plecate barbatilor lor, ca sa nu fie defaimat cuvantul lui Dumnezeu, indeamna, de asemenea, pe cei tineri sa fie cumpatati. Intru toate arata-te pe tine pilda de fapte bune, dovedind in invatatura neschimbare, cuviinta, cuvant sanatos si fara prihana, pentru ca cel potrivnic sa se rusineze, neavand de zis nimic rau despre noi." (Tit 2,1-8)

"Dar voi v-ati indepartat de drumul cel drept si pe multi i-ati facut sa se poticneasca de la lege. Pentru aceasta si Eu v-am facut sa fiti de dispretuit si de nimic in fata intregului popor, fiindca voi n-ati pazit caile Mele si, invatand legea, ati privit cu partinire la fata oamenilor." (Maleahi 2, 8-9)

"Darul Domnului este femeia tacuta si femeia bine crescuta nu are pret pe pamant." (Isus Sirah 26,16)

"De asemenea, nu pune la inima toate vorbele pe care le spun nelegiuitii!" (Ecclesiastul 7, 21)

"Deci daca aveti judecati lumesti, puneti pe cei nebagati in seama din Biserica sa va judece? O spun spre rusinea voastra. Nu este oare intre voi nici un om intelept, care sa poata judeca intre frate si frate? Ci frate cu frate se judeca, si aceasta inaintea necredinciosilor? Negresit, si aceasta este o scadere pentru voi, ca aveti judecati unii cu altii. Pentru ce nu suferiti mai bine strambatatea? Pentru ce nu rabdati mai bine paguba? Ci voi insiva faceti strambatate si aduceti paguba, si aceasta, fratilor." (I Cor. 6,4-8)

"Desarte nadejdi si mincinoase isi face omul cel neintelegator si visurile fac pe cei neintelepti sa-si iasa din fire. Ca si cel care se prinde de umbra si alearga dupa vant, asa este si cel care crede visurilor." (Isus Sirah 34, 1-2)

"De toate faradelegile mele izbaveste-ma; ocara celui fara de minte nu ma da. Amutit-am si n-am deschis gura mea, ca Tu esti Cel Ce m-ai facut pe mine." (Ps. 38, 12-13)

"De-ti va gresi tie fratele tau, mergi, mustra-l pe el intre tine si el singur. Si de te va asculta, ai castigat pe fratele tau. Iar de nu te va asculta, ia cu tine inca unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori sa se statorniceasca tot cuvantul. Si de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserica, sa-ti fie tie ca un pagan si vames!" (Matei 18, 15-17)

"Din cuvintele tale te vei indrepta si din cuvintele tale te vei osandi!" (Matei 12, 37)

"Din gura voastra sa nu iasa nici un cuvant rau, ci numai ce este bun spre zidirea cea de trebuinta, ca sa dea har celor ce asculta!" (Efes. 4, 29)

"Dobandirea intelepciunii este mai buna decat aurul, iar castigarea priceperii este mai de pret decat argintul." (Pilde 16,16)

"Domnul nostru Iisus Hristos a indemnat sa se respecte regulile de buna-cuviinta din timpul Sau: Si luand seama cum isi alegeau la masa cele dintai locuri, a spus celor chemati o pilda, zicand catre ei: Cand vei fi chemat de cineva la nunta, nu te aseza in locul cel dintai, ca nu cumva sa fie chemat de el altul mai de cinste decat tine. Si, venind cel care te-a chemat pe tine si pe el, iti va zice: "Da acestuia locul!" Si atunci cu rusine te vei duce sa te asezi pe locul cel mai de pe urma. Ci, cand vei fi chemat, mergand aseaza-te in cel din urma loc, ca, atunci cand va veni cel ce te-a chemat, el sa-ti zica: "Prietene, muta-te mai sus!" Atunci vei avea cinste in fata tuturor celor care vor sedea impreuna cu tine. Caci oricine se inalta pe sine se va smeri, iar cel ce se smereste pe sine se va inalta." (Luca 14, 7-11)

"Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda. Dragostea nu cade nici odata." (I Cor. 13, 4-8)

"Dusmanii omului (vor fi) casnicii lui. Cel ce iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine; cel ce iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine. Si cel ce nu-si ia crucea si nu-Mi urmeaza Mie, nu este vrednic de Mine. Cine tine la sufletul lui il va pierde, iar cine-si va pierde sufletul lui pentru Mine il va gasi. Cine va primeste pe voi, pe Mine Ma primeste, si cine Ma primeste pe Mine, primeste pe Cel Ce M-a trimis pe Mine." (Matei 10, 36-40)