Lexicon al Bunei Cuviinte N

N

Nestatornicii si nepriceputii sa nu ispiteasca pe cei intelepti! Iar intelept este barbatul ce place lui Dumnezeu, care vorbeste putine si pe cele de trebuinta si placute lui Dumnezeu.

Nici la trapul tau sa nu te uiti, nu numai la cel strain!

Nici sa deznadajduim din pricina pacatelor, nici sa ne incredem in faptele noastre bune!

Nici odata sa nu dai sfat cuiva, pana cand nu l-ai faptuit tu intai! Cel ce da sfat, iar el nu l-a trait, este ca izvorul de apa pictat pe perete. Iar cel care vorbeste din experienta sa seamana cu un izvor de apa vie.

Nici odata sa nu judecam, ci atunci cand vedem pe cineva cazand in pacat, sa plangem si sa-L rugam pe Dumnezeu sa-l ierte!

Nici odata nu trebuie sa ne comparam cu nimeni. Fiecare dintre noi, oricat de neinsemnat ar fi, este mare inaintea Celui vesnic; Dumnezeu stabileste cu fiecare fiinta umana o relatie unica de prietenie.

Nimeni nu trebuie sa se intristeze pentru ceea ce se intampla. Ci toate sa le puna pe seama purtarii de grija a lui Dumnezeu si sa se odihneasca in acest gand.

Nimeni sa nu dea vina pe neputinta sa pentru neimpli-nirea poruncilor evanghelice. Caci sunt suflete care au facut si ceea ce e mai presus de porunca!

Nimeni sa nu se dea inapoi de la sarguinta in fapte bune!

Nimeni sa nu se invoiasca a gandi ziua la nalucirile sale din timpul somnului. Caci si acesta este un scop al dracilor, ca sa ne murdareasca in starea de veghe cu cele din visuri.

Nimic nu te impiedica sa chemi doctorul la vreme de boala. Dar nu trebuie sa ne punem nadejdea vindecarii in el, ci in Iisus Hristos, Mantuitorul si Doctorul nostru Cel adevarat.

Noi trebuie sa cerem in necaz ajutorul lui Dumnezeu. Dar a ispiti pe Dumnezeu fara neaparata trebuinta e primejdios.

Nu amana pocainta de azi pe maine!

Nu cauta cu mintea ce este Dumnezeu si unde este. Caci este mai presus de fiinta si necuprins de loc, fiind mai presus de toate.

Nu cauta sa cunosti pacatul aproapelui tau si nu primi banuielile impotriva lui!

Nu cauta sa fii cinstit cand esti plin inauntru de rani. Dispretuieste cinstea, ca sa fii cinstit, si nu o iubi pe ea, ca sa nu fii necinstit!

Nu cautati sa ocupati locurile cele dintai, nici sa fiti cei dintai!

Nu cerca cele necercate si nu voi sa ajungi cele neajunse!

Nu crede gandului care judeca pe aproapele. Caci numai cine are vistierie rea gandeste cele rele!

Nu crede nici odata banuielilor tale! Caci o regula stramba face si pe cele drepte strambe. Banuielile sunt mincinoase si de aceea vatama.

Nu de moarte trebuie sa ne temem, ci de pierderea sufletului, care este necunostinta de Dumnezeu. Aceasta este primejdioasa sufletului.'

Nu e ingaduit sa socotim pe Dumnezeu bun sau rau, din lucruri omenesti. El este numai bun si numai folositor si nu vatama nici odata.

Nu faceti nimic daca va interzice constiinta si nu lasati la o parte nimic din cele ce va porunceste ea sa faceti, indiferent de importanta lucrului respectiv! Constiinta este parghia noastra morala.

Nu fi fara de minte in cererile tale, ca sa nu necinstesti pe Dumnezeu prin micimea cunostintei tale!

Nu fi un tacut fara rost, pricinuind altora tulburare si amaraciune; nici molau in vietuire si in pasire, cand ti se porunceste sa te sarguiesti!

Nu-i admirati pe cei care se apropie de luna, ci pe cei care evita mentalitatea lumeasca si se apropie de Dumnezeu!

Nu indrazni sa crezi ca, infranandu-te, nu vei cadea! Caci un oarecare, nemancand nimic, a fost aruncat din cer.

Nu infrunta pe cei intristati cu inima, ca sa nu fii lovit cu toiagul cu care au fost loviti si ei si sa cauti pe cei ce te pot mangaia si sa nu-i afli!

Nu ingadui celor ce slujesc betiei si robesc meselor fara randuiala sa fie cu indrazneala fata de tine; nici celor ce vor sa-ti graiasca cu nerusinare!

Nu lasa pacatul nesters, chiar daca ar fi cat de mic, ca sa nu te traga pe urma la cele mari!

Nu manca inainte de vreme, chiar fiind bolnav!

Nu ni se cere tuturor sa mantuim pe altii. Dar, negresit, ni se cere tuturor sa ne mantuim pe noi insine.

Nu poti rade mai mult decat trebuie, nici sa plangi mai mult decat trebuie. Cu surasul insa, poti lumina atat fata ta, cat si pe a vecinilor tai, cat doresti.

Nu refuza cand ti se cere sa te rogi pentru un suflet, chiar daca n-ai dobandit rugaciunea!

Nu respinge necazurile ca nedrepte, ci rabda-le ca pe unele ce vin dupa dreptate. Caci rabdarea lor trezeste si invioreaza amintirea prin fiecare intamplare.

Nu se cuvine invatatorilor sa povatuiasca dupa carti copiate si pictorilor sa picteze dupa tablouri mai vechi!

Nu se cuvine sa impartim oamenii: acesta imi este simpatic, acesta antipatic, caci atunci ati intrat in razboi cu cealalta persoana si nu va rabda.

Nu socoti ca ai dobandit virtute, daca n-ai luptat mai inainte pana la sange pentru ea!

Nu te bucura cand faci bine cuiva, ci cand rabzi dusmania care urmeaza, fara a pune la inima raul!

Nu te descuraja cand esti furat de vreun gand in rugaciune, ci incurajeaza-te adunandu-ti mintea de fiecare data, caci numai ingerul nu e furat!

Nu te face prieten celui ce-i place sa rada si sa ia in ras pe oameni, caci te conduce spre obisnuinta trandaviei!

Nu te face ucenic al celui ce se lauda pe sine, ca nu cumva, in loc de smerita cugetare, sa inveti mandria!

Nu te inalta daca te-ai rugat pentru altul si ai fost ascultat!

Nu te lasa amagit, o, fiule ascultator al Domnului, de duhul inchipuirii de sine si spune pacatele tale invatatorului tau ca si cand le-ar spune alta persoana. Caci nu te poti izbavi de rusine fara rusine.

Nu te lipi de barbatul dispretuitor, viclean si limbut, ca sa nu mergi cu el la chinuri. Caci de abia dobandeste cineva mantuirea stand in preajma celui drept.

Nu te ruga implinind numai formele dinafara, ci indeamna-ti mintea spre simtirea rugaciunii duhovnicesti cu multa frica!

Nu te scuza cu nestiinta, caci cel ce nu stie si face lucruri vrednice de pedepsire se va bate ca nu a invatat!

Nu te veseli cu cel neinfranat in vietuirea lui. Pazeste-te insa sa nu-l urasti. Si de voieste sa se ridice, da-i mana de ajutor si ingrijeste-te pana la moarte de ridicarea lui. Dar de esti tu insuti bolnav, nu cauta sa-l tamaduiesti pe acela!

Nu trebuie sa ne prefacem nici fata de noi insine, nici fatade altii!

Nu trebuie sa uram pe cei ce au uitat de vietuirea cea buna si placuta lui Dumnezeu si care nu recunosc dogmele drepte si iubite de Dumnezeu. Ci mai vartos sa ne fie mila de ei.

Nu trece indiferent pe langa Hristos aflat in orice biserica, ci insemneaza-te cu semnul crucii intru rugaciune!

Nu-ti inchina toata atentia ta trupului, ci hotaraste-i lui nevointa dupa putere. Si toata mintea ta intoarce-o spre cele dinauntru!

Nu-ti pierde nadejdea, chiar daca te-a inselat vrajmasul! Recunoaste-L mai departe pe Dumnezeu de Stapanul tau si ramai pe piatra cea tare a credintei. Nu deznadajdui cu nici un chip!

Nu-ti risipi privirea, in orice loc te-ai afla, spre a nu ti se imprastia mintea!

Nu-ti sili firea spre strigare in vorbire si-n cantare!

Nu umbla sa-ti placi tie, si nu vei uri pe fratele tau; nu fi iubitor de trupul tau, si vei fi iubitor de Dumnezeu.

Nu voi sa auzi rautatile straine; caci printr-o asemenea vointa de-a auzi se sapa si in tine trasaturile rautatilor!

Nu vorbiti de bine despre voi insiva; in acelasi timp, nu va ingaduiti nici o vorba rea!

Nu zabovi asupra gandurilor necurate, ca sa nu te duca la indeplinirea lor cea rusinoasa si cu fapta; ci scarbeste-te de ele si le izgoneste de la tine, ca mintea ta sa fie intru odihna.