Pustiul are alt fel de razboaie; in lume sunt altele, multe si diferite


Pustiul are alt fel de razboaie; in lume sunt altele, multe si diferite

Vezi ca si tu singur ai inteles, din experienta ta, ca oriunde ne aflam, fiul meu, avem nevoie de multa rabdare ! Pustiul are alte razboaie; in lume sunt altele, multe si diferite. Asadar, indrazneste si, din moment ce ti-ai ales o sarcina, poart-o cu frica de Dumnezeu.

Crede-ma, fiul meu, ca voi forta puterea mea cea slabita si amortita de atatea osteneli si ma voi ruga la Dumnezeu sa nu patesti nici un rau din cele ce le provoaca, cu timp si fara timp, vrajmasii credintei noastre. Dar daca ti-e scris de sus ca pentru folosul sufletului tau sa patesti ceva, ma rog lui Dumnezeu sa-ti dea curaj sufletului si rabdare.

Nu te teme. Masonii la multe se gandesc si multe vor sa faca, dar nu vor reusi daca nu ingaduie Stapanul tuturor. Fara voia Lui, a spus El Insusi, nici fir de par din cap nu cade si nici o frunza din pom. El va risipi planurile lor. Ne sunt de ajuns cele ce suferim acum. Pentru mai tarziu se va ingriji Dumnezeu, care ne are pe toti si in care traim toti.

Tu cu Dumnezeu sa incepi si cu Dumnezeu sa sfarsesti, si nu te teme de ispitele care revin asupra ta deoarece, cu harul lui Hristos, acestea se vor risipi ca fumul.

Cat despre ispita despre care imi spui, cred ca adevarul este urmatorul : pentru ca acest diavol sa te ispiteasca astfel inseamna ca ceva bun se petrece, lucru care-l deranjeaza si-l nelinisteste. Dar si tu, ispitit fiind, castigi foarte multe. In afara de plata rabdarii, devii mai practic, mai inveti de la oameni si altele. Daca nu se loveste piatra de piatra, nu iese scanteia; barbatul neincercat este intru toate nepriceput.

Multe ai aflat cand ai fost aici; dar multe inveti si acum, acolo unde esti. Fii cuminte mai departe si umbla cu grija; " vezi care este voia lui Dumnezeu, caci zilele sunt rele " . Invata sa rascumperi timpul si imprejurarile.

Si ceea ce ti se intampla acum va trece, dar altceva se va ivi, pentru ca vrajmasul nostru nu se linisteste niciodata. Nu ai vazut ce a spus Dumnezeu, intrebandu-l despre Iov ? Acelasi lucru se intampla cu fiecare dintre noi. Incercarea vine pe masura fiecaruia. Trebuie sa rabzi pentru ca sa iesi biruitor. Cel care randuieste luptele, Hristos, de aceea ingaduie ispitele, ca sa castigam biruinte impotriva vrajmasului, sa ne spalam de patimi si sa ne desavarsim.

Asadar, lupte si rabdare. Nu te lasa. Nu intoarce privirea inapoi. Cand vezi ca ai obosit, fa un drum pana aici si te vei odihni. Iei puteri noi si te intorci din nou la lupta. Lupta este pentru toata viata iar ispita, oriunde esti, oriunde te asezi, este alaturi de tine.

Ai crezut ca, plecand de aici, va inceta razboiul. Acum insa ai inteles foarte bine ca nu exista nici un loc fara ispite. Omul este dator ca, acolo unde lupta, acolo sa iasa biruitor, pentru a rusina si produce necazuri diavolului si pentru a face bucurie si a aduce slava lui Dumnezeu.

Carti Ortodoxe

Cuprins