Cum putem castiga pentru Hristos pe fratii care nu au statornicie?

 

 


Cum putem castiga pentru Hristos pe fratii care sunt slabi in fapte bune si nu au statornicie, ascultare si rabdare?

- Trebuie sa le zicem cu toata inima acestora, ca sa ne mantuim sufletele noastre, despre "infatisarea omului inaintea Judecatorului", despre invinuirea, cercetarea si despre sentinta ce o rosteste dreptul Judecator, Iisus Hristos, care va veni in persoana, in ceasul in care nu gandesti (Luca 12, 40).

"Cu cel bun va fi plin de iubire, iar cu cel rau, infricosator, zice Fericitul Augustin. Ce frica il va cuprinde pe cel ce va vedea pentru prima oara pe Mantuitorul, si inca manios! Cine va sta inaintea maniei Lui?" Ziua aceasta - "ziua maniei", cum zice cantarea. "Mania Judecatorului va fi o prevestire a osandirii tale si va fi o spaima si suferinta mai mari decat atunci cand te-ai afla chiar in iad".

O, frate, cu atat mai mare tortura va simti sufletul la vederea lui Hristos, pe Care in viata L-a dispretuit sau cu lenevire I-a neglijat poruncile ! "Nici o nadejde de a-L mai imblanzi. Sa ceri indurare, cand vei fi judecat chiar pentru dispretuirea indurarii ! Ce se va intampla dar?, intreaba Fericitul Augustin. Unde va fugi pacatosul cand deasupra lui are pe Judecatorul manios, sub el iadul deschis, la dreapta pacatele ca acuzator, la stanga duhurile rele care sunt gata la executie si inlauntrul sau mustrarile constiintei?"

Cugetand la toate acestea, cum se mai poate ca fratii si oricare dintre noi sa fie cu voia slabi si nepasatori, nestatornici in ascultari si fara rabdare ?

Carti Ortodoxe

Cuprins