CUM SA PRAZNUIM DUHOVNICESTE

Dumnezeu ne invata cum se cuvine a petrece sarbatorile Sale, zicand: Nici un lucru trupesc nu vei face intr-insele (Deuteronomul 5, 14; Levitic 23, 3).

Voiti sa stiti si sa intelegeti care sunt lucrurile trupului si faptele lui? Intrebati pe marele Apostol Pavel si el va va spune, zicand: Iar faptele trupului sunt cunoscute ca unele ce sunt: preacurvie, desfranare, necuratie, destrabalare, inchinarea la idoli, fermecatorie, vrajbe, certuri, zavistii, manii, galcevi, dezbinari, eresuri, pizmuiri, ucideri, betii, chefuri si alte asemenea (Galateni 5, 19-21).

Vrei sa stii si care sunt asemenea cu cele de mai sus? Asculta dar faptele omului fara de Dumnezeu, care le face impotriva legii Atottiitorului: dantuirile cele nebunesti, umblarea pe la ghicitori, plimbarile cele nepermise, pierderea vremii in desert prin carciumi si restaurante, pe la claci, pe la nunti, ascultarea si vederea tuturor acelora care vestesc tie cele ce darama morala si sfintenia vietii tale si nu folosul cel duhovnicesc pentru mantuirea sufletului.

Asadar, acestea si cele asemenea sunt rautatile pe care le vesteste Dumnezeu si le pedepseste cu munca vesnica, de le vom lucra in toate zilele vietii noastre. Caci de vom sarbatori facand aceste faradelegi, Il vom auzi pe Dumnezeu zicand: Sarbatorile voastre le uraste sufletul Meu. Si in alt loc zice: Urat-am, lepadat-am sarbatorile voastre si nu voi mirosi jertfele voastre (Isaia 1, 14).

Vezi ca nu le zice acestora sarbatori ale Sale, ci ale voastre? Adica ale voastre sunt, ca voi paganeste, nu crestineste, le paziti. Nu sunt sarbatorile Mele, praznicele Mele, ca sarbatorile voastre cele pangarite si ca nelegiuirile voastre. Sarbatorile Mele sunt sfinte si duhovnicesti; deci cu sfintenie si duhovniceste trebuie praznuite.

Dar vei zice: cum se praznuieste duhovniceste? De vrei sa intelegi aceste lucruri, asculta:

- Cel ce in zi de sarbatoare si de praznic mare lasa lucrul din mainile sale si merge la biserica, se impaca cu toti cei ce au fost suparati din familie sau din vecini si in biserica asculta dumnezeiasca slujba cu evlavie si cu frica de Dumnezeu, unul ca acela duhovniceste praznuieste.

- Cel ce in posturi si in zile de sarbatoare petrece in curatie cu sotia sa, duhovniceste praznu-ieste.

- Cel ce invata pe altul sa nu lucreze cele rele si sa ierte pe cel ce a gresit, acela duhovniceste praznuieste.

- Cel ce citeste dumnezeiestile Scripturi si miluieste pe saraci in zi de sarbatoare, acela duhov-niceste praznuieste.

- Cel ce invata pe cel nestiutor calea cea buna a lui Dumnezeu si mangaie pe cei intristati, pe cei ce au cazut in oarecare primejdii si scarbe, si-i ajuta cu tot ce se poate, unul ca acela duhovniceste praznuieste.

- Cel ce in zi de sarbatoare se duce sa cerceteze pe cei bolnavi si pe cei batrani si neputinciosi si le ajuta in nevoia lor, acela duhovniceste praznuieste.

- Cei ce invata in zi de sarbatoare pe copiii lor sau pe altii sa fie cuminti, sa invete rugaciuni catre Preabunul Dumnezeu, sa nu fure si sa nu faca altfel de rau, toti aceia duhovniceste praznuiesc si cu bucurie de Dumnezeu petrec sfintele sarbatori ale Lui.

Iata, fratii mei, prin aceste putine cuvinte v-am facut cunoscut de ce trebuie sa ne ferim in praznicele si sarbatorile noastre si cum trebuie sa praznuim duhovniceste, ca niste adevarati crestini si fii ai Bisericii lui Hristos.

Iar daca cineva si dupa ce a auzit aceste invataturi, impotriva va lucra, unul ca acela nu va avea cuvant de raspuns in ziua mortii sale si la infricosata judecata a lui Hristos.

Carti Ortodoxe

Cuprins