O MINUNE CU SFANTA ICOANA A MANTUITORULUI

Am sa va spun o istorioara, ca sa vedeti ca taina Crucii s-a mai repetat uneori si in chip vazut. Iata ce s-a intamplat.

Intr-o casa oarecare bolea un biet crestin sarac si era aproape de moarte. Neavand cui sa vanda casa, a lasat-o cu chirie unui evreu pentru un timp, spunandu-i:

- Uite, ramai in casa mea, ca eu acum mor si la urma va ramane la niste nepoti ai mei.

Cand a murit crestinul acela, a ramas in casa aceea o icoana a Mantuitorului Iisus Hristos. Evreul acela, nefiind cu ura catre crestini, a lasat icoana pe perete si isi vedea de treburile lui. Dar a venit intr-o zi la dansul alt evreu si i-a zis:

- Cum stai tu, mai, cu icoana in casa? Uite icoana lui Hristos!

Iar el a raspuns:

- Asa am gasit casa cand am venit si n-am indraznit sa iau icoana de la locul ei, ca am auzit ca acela-i lucru sfant. Este Hristos!

Insa evreul acela, fiind rau si necredincios, a cerut icoana, si nu s-a lasat pana ce nu i-a dat-o. Si a luat icoana Mantuitorului de acolo, a dus-o la el acasa, departe, a chemat si pe altii si le-a zis:

- Sa facem si noi cu icoana lui Hristos, cum au facut parintii nostri!

Si au pus icoana pe un stalp si au rastignit-o cu cuie. Unde erau mainile Mantuitorului pictate au batut cuie si dupa ce au pus sfanta icoana acolo au inceput a o lovi in fata, batandu-si joc de ea. Unii Il scuipau, altii strigau: Hoo, coboara-Te de pe cruce! Si in fel si chip ziceau. Dupa cum au facut parintii lor, asa au facut si icoanei Mantuitorului, ca sa faca macar simbolic din ceea ce au facut parintii lor, sa le urmeze rautatea. Iar unul din ei a zis:

- Eu am auzit ca unul L-a impuns cu sulita in coasta!

Si in batjocura, cum radeau ei acolo, au luat o sulita si au impuns icoana. Dar deodata, cand au impuns-o, a inceput sa curga sange mult, incat i-au cuprins spaima pe toti, si au fugit la scoala lor si au spus rabinului:

- Iata ce am facut noi! Am rastignit icoana lui Iisus Hristos si, cand am impuns-o, a curs sange!

Si a venit invatatorul lor, rabinul, si a vazut adevarul. Apoi a zis:

- Vedeti? Acum s-a stabilit mai tare si mai clar decat toate ca parintii nostri au fost ucigatori de Dumnezeu Cel Viu si de Omul Iisus Hristos! Deci, daca a curs sange din icoana aceasta uscata de lemn, suntem toti vinovati de sangele Lui si trebuie sa ne botezam!

Si, ducandu-se la scoala cu icoana insangerata, s-au botezat toti aceia, toata scoala lor, si mult popor evreiesc a trecut la dreapta credinta, vazand sangele lui Hristos curgand din Preasfantul Sau Trup zugravit pe icoana, dupa atatea sute de ani de la rastignirea Sa pe Golgota.

ALTA MINUNE, CU SFANTA CRUCE

In India, unii din misionarii nostri crestini pre-dica Evanghelia cu ravna, mai ales cei catolici. Un biet misionar a reusit intr-o comuna sa converteasca la credinta crestineasca vreo cateva familii din hindusii aceia, credinciosi ai lui Brahma Krisna. Si aceia convertindu-se la crestinism, misionarul a ridicat in satul lor o troita, o cruce a lui Hristos sculptata in lemn, cu Mantuitorul, in marime naturala, si a impodobit-o frumos.

Cei ce crezusera in Hristos se inchinau la crucea Mantuitorului rastignit si la acea sfanta troita. Iar ceilalti pagani, care erau multi, dupa cum sunt si astazi, au pornit cu ura mare asupra acelor putini crestini si-i bateau si-i ucideau, martirizandu-i pentru ca au crezut in Hristos.

Ba, s-au dus la acea troita unde era Hristos rastignit si au inceput a-L batjocori si a-L scuipa pe Mantuitorul de pe cruce, batandu-L cu ciomegele si ungandu-I crucea cu murdarii. Iar cand erau in toiul acestor batjocuri, Mantuitorul de pe cruce a intors fata la dreapta, spre ei, si a zis: "De ce Ma batjoco-riti?"

Cand au vazut ei ca Cel pe care Il scuipau S-a intors cu fata ca un om viu si i-a intrebat de ce Il batjocoresc, cativa au murit de frica, iar ceilalti au dat fuga la invatatorii lor, din legea sanscrita, paga-na, si au spus:

- Veniti sa vedeti o minune! Noi L-am batjo-corit pe Hristos si am vazut cu ochii nostri cum a intors fata si a zis catre noi: "De ce Ma batjocoriti?"

Si au mers cu totii si, cand au vazut si in-vatatorii lor ca Mantuitorul sta cu fata intoarsa, s-au speriat si toti s-au botezat, si mare cutremur i-a cuprins pe locuitorii din tinutul acela. Si acolo unde a fost sfanta troita, se afla azi o catedrala mare. Iar acea cruce dumnezeiasca cu Mantuitorul care si-a intors fata, a fost si este pana astazi in altarul acelei catedrale.

Si asa Mantuitorul a bagat groaza in cei ce-L batjocoreau, numai ca sa-i intoarca pe dansii la calea pocaintei.

Deci, fratii mei, daca numai atat semn de la Crucea lui Hristos a fost in stare sa faca pe oameni sa moara de vii, sa-i intoarca la pocainta si sa trezeasca atatea suflete, ce va fi oare cand va veni Mantuitorul pe norii cerului si cand Crucea lui Hris-tos, adusa cu slava multa de milioane si milioane de arhangheli si ingeri, va straluci de milioane de ori mai tare decat soarele?

Carti Ortodoxe

Cuprins