ARHIMANDRITUL CALIST GHEORGHIU


ARHIMANDRITUL CALIST GHEORGHIU - Manastirea Neamt


(1853-1923)

 

Acest iscusit duhovnic al Manastirii Neamt era de loc din comuna Motca, judetul Iasi. Cand avea 20 de ani, a imbracat haina monahala in obstea marii lavre, sub povatuirea evlaviosului staret Timotei Ionescu. Dupa mai multi ani de ascultare, se invrednici de darul preotiei, ajungand un bun slujitor al Bisericii lui Hristos.

 

Intre anii 1890-1895, ieromonahul Calist a vietuit la Manastirea Secu. Apoi, revenind la metanie, este facut arhimandrit si ajunge cel mai renumit duhovnic al Manastirii Neamt. Timp de 30 de ani, parintele Calist s-a jertfit pentru mantuirea altora. La el se spovedeau episcopi, stareti, duhovnici, calugari din obste, sihastri, preoti de mir si un mare numar de credinciosi.

 

Dupa marturia batranilor care il pomenesc si astazi, arhimandritul Calist era un parinte al dragostei. Doua mari fapte bune se vedeau la el: blandetea si milostenia. Primea pe toti cu aceeasi dragoste, ii spovedea dupa pravila, ii imbarbata si ii sfatuia pe calea mantuirii. Nimeni nu pleca de la chilia lui nemangaiat. Apoi, darurile ce le primea de la credinciosi, le impartea imediat la calugari si la saraci. Numele lui era cunoscut in multe sate, dar mai ales in Pipirig, unde se ducea personal si impartea la cei lipsiti haine, alimente si bani.

 

Dupa o nevointa ca aceasta, in vara anului 1923, arhimandritul Calist Gheorghiu s-a mutat la vesnica odihna, petrecut cu lacrimi de numerosii sai fii duhovnicesti.

Carti Ortodoxe

Cuprins