ARHIMANDRITUL HRISOSTOM POSTOLACHE


ARHIMANDRITUL HRISOSTOM POSTOLACHE - Schitul Bucium - Iasi

(1884-1979)

Cuviosul arhimandrit Hrisostom Postolache era din comuna Probota-Iasi. Povatuit de darul Duhului Sfint, in anul 1908 ajunge vietuitor in schitul Prodromul din Muntele Athos, primind tunderea monahala de la arhimandritul Antipa Dinescu, egumenul schitului. Apoi, sporind in lucrarea faptelor bune, s-a invrednicit de harul preotiei, savirsind cu evlavie cele sfinte in obstea romaneasca din gradina Maicii Domnului si rugindu-se ziua si noaptea pentru toata lumea. Era inca foarte iubitor de liniste, intrecind pe multi cu blindetea si ascultarea lui si cercetind adesea pe sihastrii de sub virful Athonului.

Intre anii 1919-1921 arhimandritul Hrisostom a fost egumen al schitului romanesc Prodromul, adunind in jurul sau o obste de 80 de calugari din toate colturile tarii. Si era intre ei ca o luminare aprinsa si ca o mama cu multi fii, mingiind pe fiecare si povatuindu-i catre Hristos.

In anul 1921 revine in tara, ca preot slujitor la schitul Darvari din Bucuresti, iar in anul 1937 este numit egumen la schitul Bucium de linga Iasi, ascultare pe care o duce cu multa demnitate si asezare duhovniceasca 42 de ani. Calugar imbunatatit, slujitor neobosit al sfintei Biserici timp de 60 de ani, duhovnici cu multi fii sufletesti, chip luminat, suflet blind si staret venerabil, renumit in toata tara, iata citeva din insusirile duhovnicesti ale arhimandritului Hrisostom Postolache.

Ca egumen al schitului Bucium, el a adunat in jurul sau pina la 20 de ucenici, deprinzindu-i mai ales smerenia si ascultarea si savirsind zilnic dumnezeiasca Liturghie. Datorita acestui cuvios egumen, la schitul Bucium s-a mentinut nestirbit tipicul slujbelor ca la Muntele Athos.

In vara anului 1979, simtindu-se chemat de Hristos la cerestile locasuri, s-au adunat ucenicii la chilia lui si l-au intrebat:

- Parinte staret, dati-ne ultima binecuvintare si un cuvint de folos.

- Parintilor, a raspuns- batrinul, siliti-va toata viata sa slujiti Biserica, caci are nevoie de sfintiile voastre. Sa faceti ascultare, orice vi s-ar porunci. Ca ascultarea este viata, iar neascultarea moarte lucreaza. Mai ales cind este porunca. Caci ati auzit ce zice proorocul David: "Iar pe cei ce lucreaza indaratnicii, duce-i-va Domnul cu cei ce lucreaza faradelege" (Ps. 124, 5). Apoi, sarutindu-i pe toti, si-a dat sufletul in niSinile lui Dumnezeu, fiind in virsta de 95 de ani.

Asa s-a savirsit cuviosul arhimandrit Hrisostom, venerabil staret al manastirilor noastre!

 

Carti Ortodoxe

Cuprins