ARHIMANDRITUL TIMOTEI


ARHIMANDRITUL TIMOTEI - Staret al Manastirii Cernica

(+ 1816)

Acest cuvios parinte era pamantean de neam din Campia Baraganului. Auzind de Schitul Cernica si de staretul Gheorghe, a parasit din tinerete grijile lumii si a venit sa slujeasca lui Hristos. Si era unul din cei mai iubiti ucenici ai marelui staret.

In anul 1784, tanarul Timotei a fost calugarit impreuna cu alti 32 de frati, in anul 1793 a fost hirotonit preot si numit egumen al Manastirii Cernica, dupa ce Cuviosul Gheorghe duce o parte din calugari la Manastirea Caldarusani. Astfel, ieromonahul Timotei devine cel mai apropiat colaborator al staretului sau, fiind bland, smerit, ascultator in toate si iubit de intreaga obste.

Dupa moartea staretului Gheorghe, obstea Manastirii Cernica a ales staret, la 5 aprilie, 1807, pe parintele Timotei ieromonahul. Si a povatuit bine sfanta manastire 9 ani de zile, facand multe si insemnate imbunatatiri si pazind cu sfintenie asezamantul inaintasului sau. In toamna anului 1807 a primit intre vietuitorii manastirii pe tanarul frate Constantin, care avea sa devina mai tarziu Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica. In anul 1809, staretul Timotei incepe constructia unei mari biserici pe insula Sfantul Nicolae, in locul vechii biserici distruse de cutremur. In anul 1813, arhimandritul Timotei fondeaza Manastirea de maici Pasarea, in padurile din apropiere, unde mai tarziu s-au nevoit multe din rudele parintilor de la Cernica.

Pe langa aceste innoiri, staretul Timotei s-a ingrijit nu putin si de mentinerea vietii duhovnicesti in obstea formata cu atata truda de Cuviosul Gheorghe. A marit numarul fratilor din obste, a continuat tipicul slujbelor si ascultarilor randuite in asezamantul lasat manastirii si, mai ales, a mentinut unitatea si dragostea intre frati. Pentru viata lui aleasa, pentru intelepciunea si blandetea cu care pastorea turma lui Hristos, staretul era iubit si respectat de toti, ca un adevarat parinte duhovnicesc.

La 3 martie, 1816, arhimandritul Timotei s-a mutat la Domnul, lasandu-si ucenicii lipsiti de mangaierea sa parinteasca.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins