ARHIMANDRITUL VISARION IONESCU


ARHIMANDRITUL VISARION IONESCU - Staret al Manastirii Cernica

(1847-1921)

Acest preacuvios arhimandrit a fost un venerabil staret al Manastirii Cernica din secolul XX. Era originar din Targoviste. La varsta de 13 ani (1860) intra in obstea Manastirii Cernica, invrednicindu-se de binecuvantarea si sfaturile Sfantului Ierarh Calinic. Luand asupra sa jugul lui Hristos si sporind mult in ascultare, in blandete si smerenie, s-a invrednicit din tinerete de harul preotiei. Apoi a ajuns duhovnic ales in obstea Cernicai, crescand duhovniceste numerosi frati de manastire si mireni din imprejurimi.

In anul 1872, ieromonahul Visarion este numit iconom al manastirii, ascultare pe care o duce cu o rara pricepere, cu blandete si dreptate timp de 25 de ani. In acest timp a innoit mai multe corpuri de chilii, a facut drumuri de acces si a pus buna randuiala in averea manastirii.

In vara anului 1896, ieromonahul Visarion Ionescu este ales de sobor staret al Manastirii Cernica. Timp de inca 25 de ani a povatuit Cuviosul si blandul staret Visarion obstea Cernicai, care numara peste 100 de calugari. Prima sa grija a fost sa impodobeasca biserica cu slujbe alese, cu preoti si cantareti din cei mai buni. Tot soborul era dator sa ia parte la slujbele bisericii, afara doar de cei bolnavi si din ascultari. Spovedania se facea pentru frati saptamanal, iar Sfanta Impartasanie, o data pe luna. La ascultarile de obste, arhimandritul Visarion mergea in fruntea tuturor facandu-se fiecaruia pilda de rugaciune, de smerenie si de bucurie duhovniceasca. Pentru intelepciunea si blandetea lui, staretul Visarion era iubit si respectat de toti, atat de calugari, cat si de mireni, caci el cauta folosul sufletesc al celorlalti si abia la urma se ingrijea de sine.

Asa s-a nevoit Cuviosul arhimandrit Visarion Ionescu peste 60 de ani in Sfanta Manastire Cernica, arzand ca o faclie curata in vazul tuturor si jertfindu-se pentru slava lui Hristos si mantuirea fiilor sai duhovnicesti. Apoi, simtindu-si aproape obstescul sfarsit, a cerut iertare de la toti si a adormit cu pace, lasand in urma o obste aleasa cu peste 120 de parinti si frati.

Carti Ortodoxe

Cuprins