CUVIOASA MELANIA SCHIMONAHIA


CUVIOASA MELANIA SCHIMONAHIA - Sihastria Durau-Ceahlau

(secolul al XVII-lea)

Pe langa Schiturile Casiana si Sofia, a mai existat la vest de Muntele Ceahlau inca o sihastrie de calugarite, numita "Sihastria Melaniei" sau "Sihastria Durau", dupa numele paraului ce curge din munte. Acest schit pustnicesc a fost intemeiat in prima jumatate a secolului al XVII-lea de Cuvioasa Melania schimonahia, care a sihastrit multi ani in acest loc.

In traditie se spune ca Melania, numita din botez Mariana, era fiica de domn din Iasi. Deci, dorind sa se faca mireasa a lui Hristos, a plecat pe ascuns din casa parinteasca cu doua slujitoare credincioase si s-au tainuit singure sub varful Muntelui Ceahlau, mai sus de actuala Manastire Durau. Aici, fericita Melania s-a facut schimonahie si a sihastrit cu ucenicele ei multi ani, nestiuta de nimeni. Apoi, mai adunandu-se si alte calugarite ce se nevoiau in partea locului, au intemeiat un mic schit si biserica de lemn, cu hramul Buna-Vestire, denumit "Sihastria Melaniei".

Aceasta a fost cea mai aspra sihastrie de calugarite din Muntele Ceahlau, in jurul egumenei Melania s-au adunat ca la 30 de calugarite din manastiri si sihastrii, formand o vestita asezare isihasta de femei din Moldova. Unele se nevoiau in obste, iar altele se linisteau singure in bordeie de lemn in preajma schitului. Numai biserica o aveau in comun. Pana astazi se pastreaza aici doua denumiri de la smeritele rugatoare ale Ceahlaului de altadata: "Piciorul Maicilor" si "Sipotul Maicii".

Schimonahia Melania era vestita maica duhovniceasca in Muntele Ceahlau si lucratoare a rugaciunii lui Iisus. Ea a crescut multe ucenice in dragoste de Hristos, mangaindu-le in vreme de ispite si povatuindu-le pe calea desavarsirii. Apoi, ajungand la masura marilor sihastri, a dat ucenicelor ei sarutarea cea mai de pe urma si a adormit cu pace in Hristos.

Viata pustnicilor fericita este, a celor ce se intraripeaza cu dumnezeiescul dor!

Carti Ortodoxe

Cuprins