CUVIOSII SIHASTRI DANIIL SI MISAIL


CUVIOSII SIHASTRI DANIIL SI MISAIL - Intemeietorii Manastirii Turnu

(secolul al XVII-lea)

Acesti doi cuviosi sihastri, "Daniil duhovnicul" si ucenicul sau, "Misail nacealnicul" (egumen), s-au nevoit mai intai in Manastirea Cozia, la inceputul secolului al XVII-lea. Si era Daniil duhovnicul cel dintai al lavrei si al tuturor sihastrilor de pe Valea Oltului. Iar Misail era ucenicul sau de chilie si impreuna-lucrator al poruncilor lui Hristos. Apoi, dorind sa urmeze sfintilor de demult, s-au retras peste Olt, sub Muntele Cozia, si, sapandu-si alaturi doua mici pesteri in stanca, s-au inchis in ele si acolo s-au nevoit dupa voia lui Dumnezeu mai mult de 20 de ani. Aceste pesteri se vad pana astazi in curtea Manastirii Turnu si sunt bine pastrate.

Pe la jumatatea secolului XVII, adunandu-se mai multi sihastri in jurul lor, ieroschimonahul Misail a ridicat alaturi o mica biserica de lemn cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", intemeind astfel "Sihastria lui Daniil si Misail". Apoi, Cuviosul Daniil duhovnicul raposand, ucenicul sau Misail a devenit "nacealnic" si parinte duhovnicesc al smeritilor sihastri.

Dupa putina vreme, mutandu-se si egumenul Misail la cele vesnice, Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti, a inaltat la Turnu o mica biserica de piatra in anul 1676, asezand sub temelie moastele celor doi cuviosi. Deasupra sunt asezate aceste inscriptii: "Daniil duhovnicul" si "Misail nacealnicul".

Minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai, Dumnezeul lui Israel!

Carti Ortodoxe

Cuprins