CUVIOSUL ATANASIE IEROSCHIMONAHUL


CUVIOSUL ATANASIE IEROSCHIMONAHUL - Manastirea Sihastria

(secolul al XVII-lea)

In poiana unde se afla astazi Manastirea Sihastria s-a nevoit, in prima jumatate a secolului XVII, un sihastru vestit, anume ieroschimonahul Atanasie. Era cu metania din Manastirea Neamt. Dupa mai multi ani de ascultare in obste, s-a retras cu totul departe de lume, la cativa kilometri mai sus de Manastirea Secu, pentru a vorbi neincetat cu Dumnezeu. In aceasta epoca, valea Sihastriei, muntii si padurile seculare din imprejurimi formau una din cele mai vestite vetre isihaste din Moldova.

Facandu-si o coliba din lemn si pamant, Cuviosul Atanasie s-a nevoit multi ani in aceasta poiana, ajungand duhovnic al tuturor sihastrilor din imprejurimi si dascal iscusit al rugaciunii lui Iisus. Vestea numelui sau s-a raspandit peste tot in centrul Moldovei, ajungand cunoscut mitropolitului Varlaam si chiar domnului tarii.

Prin anul 1650, marele sihastru Atanasie ieroschimonanul s-a mutat la cerestile lacasuri, lasand in urma numerosi ucenici. Locul in care s-a nevoit se numeste pana astazi "Poiana Sihastrului" sau "Poiana lui Aftanas". In aceasta poiana au intemeiat ucenicii sai mai tarziu Schitul Sihastria.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins