CUVIOSUL EUFROSIN SIHASTRUL


CUVIOSUL EUFROSIN SIHASTRUL - Sihastria Agapia Veche

(secolele XV-XVI)

Putin mai sus de poiana lui Agapie se afla o alta poiana tot asa de linistita, inconjurata de paduri seculare si strabatuta de un mic paraias. Aceasta se numeste "Poiana lui Eufrosin". Aici s-a nevoit multi ani de zile un sihastru vestit, pustnicul Eufrosin, ucenicul Cuviosului Agapie. Petrecerea lui era la fel de aleasa ca si a dascalului sau, iar numele lui se facuse cunoscut multor calugari iubitori de liniste, care apoi i-au fost ucenici.

In timpul acestui cuvios, biserica cea dintai si chiliile Manastirii Agapia Veche ruinandu-se in urma unei alunecari de teren, pustnicul Eufrosin cu ucenicii sai au construit o alta biserica de lemn cu hramul "Minunea din Colose a Arhanghelului Mihail". Aceasta sihastrie era cunoscuta si cu numele de "Manastirea lui Eufrosin" sau "Manastirea Sfantului Mihail". Primul egumen al noii sihastrii a fost insusi pustnicul Eufrosin, care pastra intru totul randuiala lasata de Cuviosul Agapie. Peste saptamana, si mai ales in posturi, calugarii se retrageau in munte, unde se nevoiau in post si rugaciune. Iar in sarbatori se adunau cu totii la biserica, dadeau lauda lui Dumnezeu si primeau Sfintele Taine.

Sub egumenia Cuviosului Eufrosin, sihastria zisa "a lui Agapie" s-a dezvoltat si mai mult, ajungand cunoscuta pana la mitropolie si la domnul Moldovei, mai ales pentru sfintirea vietii de aici. Caci in obstea sa nu era nici vorba desarta, nici tulburare, nici grija de cele pamantesti, ci permanenta rugaciune, tacere, paza a gandurilor, liniste duhovniceasca, bucurie si desavarsita dragoste. Toti practicau rugaciunea lui Iisus si se hraneau din lucrul mainilor lor.

Simtindu-si sfarsitul aproape, Cuviosul Eufrosin a dat ucenicilor sai sarutarea cea mai de pe urma si s-a odihnit cu pace in cerestile lacasuri, la inceputul secolului al XVI-lea. Iar trupul sau purtator de buna mireasma a fost ingropat in livada sadita de el si de obstea sa, numita "Livada Parintilor". In acest loc s-au asezat secole de-a randul nenumarati sihastri iubitori de Hristos din Agapia si din imprejurimi.

"Viatapustnicilor fericita este, a celor ce se intraripeaza cu dumnezeiescul dor "!

Carti Ortodoxe

Cuprins