CUVIOSUL GHELASIE MALOVICEANU


CUVIOSUL GHELASIE MALOVICEANU - Manastirea Cernica

(1858-1936)

Cuviosul ieroschimonah Ghelasie a fost cel mai mare duhovnic si sihastru al Manastirii Cernica din secolul nostru. S-a nascut in comuna Malovat- Mehedinti si a imbratisat viata calugareasca in obstea Sfantului Ierarh Calinic, la anul 1888. Dupa doi ani a primit schima monahala, iar dupa alti cinci ani de ascultare s-a invrednicit de darul preotiei. Parintele Ghelasie a slujit Sfanta Liturghie cu multa credinta si cu lacrimi timp de 20 de ani.

Urmand nevointa calugarilor isihasti, si-a ales sa petreaca restul vietii in chilie, pana la moarte. Timp de inca 20 de ani, acest mare iubitor de liniste s-a rugat ziua si noaptea in chilie si in inima sa, nestiut de nimeni. Aici primea Preacuratele Taine si hrana cea de toate zilele, aici se ostenea cu postul, aici cugeta la Dumnezeu cu lacrimi, aici se impartasea din bucuria Duhului Sfant si tot aici spovedea obstea monahilor si pe credinciosi. Pentru multa sa osteneala s-a invrednicit de la Dumnezeu de darul cuvantului si al mangaierii, ajungand cel mai iscusit duhovnic al Manastirii Cernica. Aproape toti monahii, elevii seminarului, ca si numerosi credinciosi din Capitala il aveau pe Cuviosul Ghelasie de parinte duhovnicesc. Singur Mantuitorul stie cate inimi zdrobite a mangaiat, cate constiinte apasate a usurat, cate lacrimi si dureri a alinat. Parintele Ghelasie nu era aspru la canon, daca omul inceta a mai face pacatul.

In primavara anului 1936, o fiica duhovniceasca a cerut binecuvantare sa mearga la Mormantul Domnului.

- Te binecuvintez - a zis batranul - sa mergi la Ierusalim si sa te rogi si pentru mine! Sa stii ca acolo te vei calugari, dar cand te vei intoarce in tara, pe mine nu ma vei mai afla in viata.

Intr-adevar, la 7 mai, 1936, Cuviosul Ghelasie - marele duhovnic al Manastirii Cernica - a adormit cu pace, fiind plans de soborul parintilor si de numerosii sai fii duhovnicesti.

Doamne, odihneste cu sfintii pe parintele Ghelasie!

Carti Ortodoxe

Cuprins