CUVIOSUL ISACHIE SIHASTRUL


CUVIOSUL ISACHIE SIHASTRUL - Manastirea Sucevita

(secolul al XVIII-lea)

Ieroschimonahul Isachie s-a nevoit mai intai in obstea Manastirii Sucevita, sub egumenii Iorest (1725) si Teofan (1732). Apoi, dorind sa urmeze fericitilor pustnici, s-a retras pe culmea unui deal inalt din apropierea manastirii, numit "Dealul Furcoiului", si acolo a sihastrit mai mult de 30 de ani.

Acest cuvios s-a nevoit la inceput singur in padure, facand multe osteneli calugaresti si rabdand grele ispite de la diavolul. Dar, prin darul Sfantului Duh biruind ispitele, s-a invrednicit de la Dumnezeu sa izgoneasca necuratele duhuri din oameni, incat numele lui era cunoscut peste tot. Numerosi bolnavi urcau la chilia lui si se vindecau.

In anul 1760, Cuviosul Isachie a adunat cativa ucenici in jurul sau, a inaltat o mica biserica de lemn cu hramul "Schimbarea la Fata" si a intemeiat un schit de sihastri pe Dealul Furcoiului. Aceasta mica sihastrie a durat peste 20 de ani, ca loc de liniste si de rugaciune pentru calugarii din Manastirea Sucevita, iar pentru credinciosii din imprejurimi, loc de mangaiere duhovniceasca. Caci ajunsese Cuviosul Isachie duhovnic foarte iscusit, taumaturg si inaintevazator, vestit in toata Moldova de Nord. Viata lui stralucea pe munte ca o faclie in sfesnic, calauzind catre Hristos, atat pe calugari, cat si pe mireni.

In anul 1780, Cuviosul Isachie a coborat in Manastirea Sucevita si, dupa putina vreme, si-a dat sufletul cu pace in mainile Domnului. Sihastria sa, mai dainuind pana in anul 1785, a ramas in paragina, impreuna cu toate schiturile de sub ocupatia austriaca.

Carti Ortodoxe

Cuprins