CUVIOSUL ISAIA PUSTNICUL


CUVIOSUL ISAIA PUSTNICUL - Manastirea Moldovita

(secolele XVI-XVII)

In jurul Manastirii Moldovita (ante 1402), ca de altfel pretutindeni, se nevoiau inca din secolele XIII-XIV cativa sihastri uitati de lume. Unii ramaneau necunoscuti pana la moarte; altii traiau un timp ca pustnici in poienile codrilor, apoi din nou se retrageau in manastire.

Unul dintre acesti sihastri a fost si Cuviosul schimonah Isaia. El s-a nevoit mai intai in Manastirea Moldovita, in a doua jumatate a secolului XVI, ajungand monah foarte sporit in cele duhovnicesti. Apoi, dorind sa invete mai multa carte, a fost trimis de egumenul sau la vestita scoala duhovniceasca din Manastirea Putna. Aici straluceau in acea vreme doi mari dascali putneni, Antonie Protopsaltul si arhimandritul Filotei. De la cel dintai a invatat Cuviosul Isaia tipicul si cantarea psaltica, iar de la "prealuminatul" dascal Filotei a invatat, pe langa limbile greaca si slavona, cunostinta Sfintei Scripturi si operele cele mai alese ale Sfintilor Parinti. Tot la Putna a deprins mestesugul caligrafiei si impodobirii cu picturi a cartilor bisericesti.

Reintors la Moldovita, Cuviosul Isaia a petrecut un timp in obste, ca protopsalt si dascal in scoala manastirii. Apoi, ravnind marilor sihastri de demult, s-a retras la liniste in padurile din jurul manastirii. Acolo, facandu-si o coliba, se nevoia ziua si noaptea in post, in rugaciune si in luare-aminte de sine. Preacuratele Taine le primea din manastire, unde cobora la marile sarbatori, iar hrana si imbracamintea si le agonisea din lucrul mainilor sale. Caci, fiind bun caligraf, copia carti de slujba pentru biserici si primea cele necesare.

Cel mai de pret manuscris copiat de Cuviosul Isaia, pe cand era pustnic, este un frumos Tetraevanghel scris la cererea egumenului din Manastirea Moldovita, in timpul domniei lui Ieremia Movila (1595-1606). Pe fila 257 se afla aceasta insemnare: "Eu mult pacatosul pustnic Isaia m-am trudit si am scris". Iar pe prima fila se afla dedicatia pustnicului Isaia adresata, in semn de recunostinta, "Atotluminatului si prea sfintitului si de Dumnezeu alesului si dascalului nostru, chir ieromonah arhimandrit Filotei din Putna". Tot pe prima fila, jos, noteaza schimonahul Isaia si aceasta insemnare: "Eremia Movila Voievod, din mila lui Dumnezeu domn (al) Tarii Moldovei, scrie rugaminte egumenului nostru din Moldovita si intregului sobor". Este vorba de o scrisoare a voievodului prin care cere sa fie pomenit de calugari la sfintele lor rugaciuni.

Dupa multi ani de viata pustniceasca, Cuviosul Isaia s-a reintors in obstea Manastirii Moldovita. Apoi, mai traind putin si bineplacand lui Dumnezeu, s-a stramutat la cerestile lacasuri in primele decenii ale secolului XVII.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins