CUVIOSUL PALADIE TAHIGRAFUL


CUVIOSUL PALADIE TAHIGRAFUL - Manastirea Putna

(secolele XV-XVI)

Acest calugar iubitor de Hristos a fost un mare caligraf format in scoala Manastirii Putna. Dupa ce deprinse bine nevointa cea duhovniceasca, arhimandritul Ioasaf, egumenul Putnei, l-a dat sa invete mestesugul caligrafiei si al impodobirii cartilor bisericesti de la vestitii dascali adusi din Manastirea Neamt: Nicodim ieromonahul, Casian monahul, Chiriac si altii. Astfel, in putina vreme, smeritul monah Paladie a ajuns scriitor si pictor vestit. Si era in toate intelept, cuvios si iubitor de Dumnezeu. Cunostea bine invataturile Sfintilor Parinti si era bun povatuitor in obste si iubit de toti. Iar pentru ca scria foarte repede si frumos, i se spunea "tahigraf", adica "iute scriitor".

Cunoscandu-l bine Stefan cel Mare, ctitorul manastirii, si auzind despre nevointa lui, in anul 1488 i-a poruncit sa-i scrie un Tetraevanghel pentru Manastirea Putna. Iar Cuviosul Paladie, indata scriindu-l, l-a impodobit cu alese miniaturi si icoane, spre slava lui Hristos si bucuria marelui domn. La sfarsitul cartii, monahul Paladie face aceasta insemnare: "Dreptmaritorul Domn Io Stefan Voievod, Domn a toata tara Moldovei, a facut, a scris si a ferecat acest Tetraevanghel Manastirii sale din Putna in al 32-lea an al domniei sale, fiind arhimandrit Paisie Scurtul, prin mana mult pacatosului tahigraf Paladie, in anul 1488. Si s-a inceput in luna septembrie 3, si s-a sfarsit in martie 23 ".

Scriind si alte carti ale dumnezeiestilor Parinti cu invataturi filocalice si savarsind bine calatoria acestei vieti, Cuviosul Paladie s-a stramutat cu pace la cerestile lacasuri, catre inceputul secolului al XVI-lea.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins