CUVIOSUL SEBASTIAN SIHASTRUL


CUVIOSUL SEBASTIAN SIHASTRUL - Intemeietorul Schitului Sihastru-Tecuci

(secolul al XVIII-lea)

Pustnicul Sebastian era cu metania din Manastirea Bogdana-Targu Ocna, unde s-a nevoit in primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind sa se retraga la fericita liniste, s-a facut sihastru in padurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevointa lui era aceasta: noaptea se ruga in chilie cu priveghere si metanii, iar ziua lucra in gradina si aduna ierburi si flori tamaduitoare de boli din padure, iar cu mintea se ruga neincetat. Apoi impartea in dar la bolnavi aceste plante si cu rugaciunile lui multi se vindecau. Asa s-a facut vestit schimonahul Sebastian in toate satele din partea locului si nu putini suferinzi veneau la bordeiul lui si se vindecau. Caci se invrednicise cuviosul de la Dumnezeu de darul tamaduirii bolilor.

Dupa o nevointa ca aceasta, prin anul 1740, s-a intamplat o lupta grea in aceste paduri intre moldoveni si tatari, si multi din ambele parti au cazut. Atunci si hatmanul Sandu Sendrea a fost greu ranit la picior. Retragandu-se oastea, hatmanul a fost gasit de sihastru in padure, chinuit de durere, si l-a dus la chilia lui sa-l ingrijeasca. Deci, i-a zis cu lacrimi hatmanul: "Sfinte parinte, de ma vei tamadui de aceasta rana si voi scapa cu viata, voi inalta o biserica in acest loc si voi face aici manastire de calugari, spre lauda lui Dumnezeu".

Ingrijindu-l cu multa dragoste Cuviosul Sebastian, in cateva luni de zile s-a vindecat bolnavul cu rugaciunea si cu plantele lui. Atunci, hatmanul Sandu Sendrea, drept multumita lui Dumnezeu, a zidit o biserica si cateva chilii din averile sale, alaturi de bordeiul sihastrului, in cinstea Sfantului si Marelui Mucenic Dimitrie. Acest lacas s-a numit "Schitul Sihastru", dupa numele cuviosului, iar schimonahul Sebastian, invrednicindu-se de darul preotiei, a devenit cel dintai ctitor si egumen al acestui schit. In anul 1748, biserica a fost sfintita de episcopul Ioanichie de Roman (1747-1769).

Asa a ajuns Cuviosul Sebastian incepator de frati si parinte duhovnicesc pentru multi credinciosi. Numele lui era cunoscut pana la domnul Moldovei, si toti se foloseau de intelepciunea si de darul care era in el. Deci, mai traind peste zece ani si lasand in schit multi ucenici, s-a mutat cu pace in ceata cuviosilor parinti.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins