CUVIOSUL SILUAN IEROSCHIMONAHUL


CUVIOSUL SILUAN IEROSCHIMONAHUL

Mare egumen al Manastirii Neamt

(+ 1448)

Egumenul Siluan era ucenic al mitropolitului Iosif Musat si al egumenului Dometian (1407-1415), crescut si format in obstea Manastirii Neamt. Aici a invatat carte multa in scoala de gramatici a manastirii de la marele dascal si monah Gavriil Uric, ajungand apoi ieromonah si duhovnic iscusit.

In anul 1422, raposand egumenul Pimen, a fost randuit de Dumnezeu egumen al Manastirii Neamt Cuviosul ieroschimonah Siluan. Acest mare staret a condus obstea manastirii cu deosebita daruire si pricepere duhovniceasca mai mult de 25 ani. El a continuat si a desavarsit opera duhovniceasca si culturala inceputa de egumenul Dometian in ambele lavre - Neamt si Bistrita.

In Manastirea Neamt, egumenul Siluan a marit mult numarul monahilor, dintre care nu putini sihastreau in padurile seculare din jurul ei. Dintre acestia a ridicat duhovnici si egumeni cuviosi, cunoscuti in toata Moldova. La biserica a intarit buna randuiala a slujbelor, incat nicaieri nu se savarseau mai frumos ca aici. Vestitii protopsalti de la Neamt, rivalizau cu cei de la Muntele Athos si din Bizant si insusi domnul cu toti dregatorii tarii veneau sa-i asculte la slujbe.

Un avant necunoscut pana atunci in Moldova a luat si viata isihasta din jurul Manastirilor Neamt si Bistrita, unde straluceau mari sihastri si lucratori ai rugaciunii lui lisus. Cel mai vestit sihastru din timpul egumenului Siluan era Cuviosul Iosif, ce se nevoia cu 17 ucenici in Muntele Bisericanilor.

Luminatul egumen Siluan a dezvoltat la Neamt scoala de gramatici, condusa de monahul Gavriil Uric, ajungand cel mai vestit centru duhovnicesc din Moldova, de cultura patristica, de iconografie si aghiografie, de copiere si ornamentare a cartilor de cult. Aici invatau carte multi gramatici, monahi si mireni, dintre care unii au iesit iscusiti caligrafi, copisti si miniaturisti la manastirile moldovene. Sub indrumarea egumenului Siluan s-au copiat la Neamt mai multe opere patristice cu continut filocalic, precum Scara Sfantului loan Scararul, Margaritarul Sfantului Ioan Gura de Aur, Adunari de Cuvinte (Sbornice), Vieti de sfinti si altele.

Tot prin grija egumenului Siluan s-a brodat cu fir de aur Epitaful de la Neamt (1437), renumit in toata tara, care ii poarta numele; s-au zidit chilii noi si s-au facut numeroase innoiri si danii. Iar ca sfetnic al evlaviosului domn Alexandru cel Bun si al fiilor sai, Cuviosul Siluan a luat parte la toate bucuriile si incercarile vremii din tara Moldovei. El a participat la prohodirea voievodului Alexandru cel Bun, in anul 1432, si tot el a cautat sa impace neintelegerile dintre urmasii sai la domnie, caci era iubit si respectat de toti ca un vrednic parinte duhovnicesc.

Dupa o indelungata nevointa duhovniceasca, in post si rugaciune, in rabdare si jertfire de sine pentru mantuirea multora, cuviosul egumen Siluan si-a dat sufletul cu pace in mainile lui Dumnezeu, in anul 1448, lasand in urma numerosi ucenici.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins