CUVIOSUL SILVAN IEROMONAHUL


CUVIOSUL SILVAN IEROMONAHUL - Primul egumen al Manastirii Rasca

(+ 1579)

Ieromonahul Silvan era cu metania din Manastirea Bogdanesti-Suceava, ucenic al episcopului Macarie de Roman. Risipindu-se acest lacas calugaresc si inaltandu-se in apropiere o noua manastire de catre Bogdan cel Orb (1512 - 1517), cuviosii parinti s-au stramutat aici.

Atunci s-a asezat si ieromonahul Silvan in noua ctitorie voievodala, dovedindu-se intru toate ascultator si foarte ravnitor la cele dumnezeiesti. Era inca iubitor de liniste si adeseori se retragea in padurile de sub munti, unde sihastreau numerosi pustnici.

In anii 1540-1542, innoindu-se intreaga manastire de catre Petru Rares si de episcopul Macarie de Roman cu numele de "Manastirea Rasca", a fost randuit egumen Cuviosul Silvan, caci era duhovnic vestit si sporit in fapte bune. Pana in vara anului 1542, egumenul Silvan s-a ingrijit de zidirea bisericilor si a chiliilor. Apoi, adunand in jurul sau peste 30 de calugari, a intemeiat o aleasa obste monahala cu duhovnici buni si cu calugari caligrafi adusi din Manastirea Neamt. Randuiala manastirii era aceeasi ca si in celelalte manastiri din Moldova. Utrenia la miezul noptii, Sfanta Liturghie zilnica, spovedania si impartasirea cu Trupul si cu Sangele lui Hristos la trei saptamani, masa o data pe zi, afara de zilele de sarbatoare, si ascultare in desavarsita dragoste, cu rugaciunea lui Iisus.

Cuviosul Silvan incuraja, de asemenea, viata pustniceasca din muntii Rascai, unde, cu secole in urma, se nevoisera sihastri sfinti. El trimitea cele de nevoie cuviosilor din pustie si ii cerceta duhovniceste, iar pe cei iubitori de liniste ii lasa sa se retraga in singuratate.

Asa nevoindu-se Cuviosul Silvan, in anul 1548 s-a retras din egumenie si s-a facut schimonah. Apoi, mai traind pana in anul 1579 si bineplacand lui Dumnezeu, s-a mutat la cele vesnice, lasand in urma numerosi fii duhovnicesti.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins