CUVIOSUL SISOE SIHASTRUL


CUVIOSUL SISOE SIHASTRUL - Ctitor si Egumen al Schitului Rarau

(secolele XVIII-XIX)

Acest cuvios parinte sihastrea in Muntii Raraului, pe la sfarsitul secolului XVIII. Numele sau era cunoscut in toate satele din imprejurimi. Sihastrii din codri il aveau de povatuitor, fiind vestit ascet si lucrator al rugaciunii lui Iisus, iar credinciosii de prin sate il aveau de parinte duhovnicesc si mijlocitor catre Dumnezeu.

Auzind de nevointa lui, calugarii din Schitul Rarau l-au ales egumen si intaistatator al obstii lor. Si era egumenul Sisoe ca o lumanare in sfesnic pentru toti, adunand in schit mai multi ucenici si povatuind pe toti pe calea mantuirii. Dar, vazand cuviosul ca bisericile ortodoxe, manastirile si schiturile din nordul Moldovei erau persecutate de autoritatile catolice austriece, a socotit sa mute Schitul Rarau in partea de sud a muntelui, care apartinea de Moldova.

In vara anului 1800, egumenul Sisoe s-a pregatit sa treaca cordonul (frontiera) austriac. Deci, adunand in schit 30 de tarani cu cai de munte, a asezat pe ei catapeteasma bisericii, odoarele, cartile de cult si putina avere a schitului. Apoi, facand rugaciune la Maica Domnului si sarutandu-i sfanta icoana, impreuna cu tot soborul, au trecut noaptea frontiera, fara sa fie observati de austrieci. Egumenul insusi mergea inainte cu icoana Maicii Domnului facatoare de minuni si se ruga cu lacrimi sa fie izbaviti de tot raul.

In zorii zilei au poposit intr-o frumoasa poiana de munte, aproape de locul numit "Piatra Zimbrului". Aici au asezat icoana Maicii Domnului intr-un trunchi de brad si au facut priveghere si liturghie de multumire lui Dumnezeu. Apoi au construit o biserica de lemn cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", cum se vede pana astazi, in care au asezat catapeteasma si sfanta icoana, protectoarea schitului. Alaturi au construit chilii pentru calugari si cele de nevoie. Asa a reinnoit Cuviosul Sisoe Schitul Rarau, scotandu-l de sub ocupatie straina.

Adunand in jurul sau peste 20 de calugari si invatandu-i pe toti dragostea de Dumnezeu, dupa cativa ani s-a stramutat la cerestile lacasuri.

Carti Ortodoxe

Cuprins