CUVIOSUL STAHIE ARHIMANDRITUL

CUVIOSUL STAHIE ARHIMANDRITUL

Egumen al Manastirii Probota

(secolul XV)

Arhimandritul Stahie, sfetnic de taina al lui Stefan cel Mare, a fost cel mai ales egumen al Minastirii Probota din secolul XV. Fiind calugar sporit in fapte bune si duhovnic iscusit in povatuirea sufletelor omenesti, in anul 1460 a fost ales egumen al Manastirii Probota, veche ctitorie musatina de pe valea Siretului, pe care o conduce cu multa frica de Dumnezeu mai bine de zece ani. Adunand in jurul sau peste 60 de monahi, pe toti i-a deprins smerenia, ascultarea si dragostea de Hristos. Iar pentru luminarea mintii a intemeiat la Probota o vestita seoala manastireasca in care s-au format multi dascali invatati, egumeni, caligrafi si mai ales preoti pentru sate.

Vazand Stefan cel Mare ca biserica parintilor sai este gata sa se risipeasca din cauza terenului alunecos, la indemnul egumenului Stahie, a zidit in apropiere o noua manastire cu biserica si chilii pentru calugari. Biserica, inchinata Sfintului Ierarh Nicolae, destinata drept necropola voievodala, a fost sfintita in prezenta domnului, inainte de anul 1465.

In anul 1465, mama voievodului, Oltea doamna, simtindu-si sfarsitul aproape, a fost calugarita de cuviosul Stahie sub numele de monahia Maria. Apoi, raposand in acelasi an, a fost ingropata in cripta bisericii de soborul parintilor. La slujba prohodului au luat parte insusi marele domn, mitropolitul Teoctist si toti dregatorii Moldovei. Dupa un an a raposat si sotia voievodului, Evdochia, si a fost asezata de arhimandritul Stahie in aceeasi cripta.

Asa s-a nevoit egumenul Stahie pina in anul 1472, innoind in intregime Manastirea Probota si intarind in obste dragostea si rivna celor dumnezeiesti. Apoi, lasind egumen in locul sau pe unul din ucenici, a fost mai multi ani parinte duhovnicesc, povatuind pe calea mantuirii numerosi calugari si mireni. Caci era duhovnic vestit in toata Moldova si avea multi ucenici prin manastiri, cetati si sate.

Deci, ajungand la sfirsitul vietii sale, cuviosul Stahie a dat tuturor sarutarea cea mai de pe urma, apoi si-a incredintat sufletul cu pace in bratele lui Hristos.

Carti Ortodoxe

Cuprins