IEROMONAHUL COZMA POPA


IEROMONAHUL COZMA POPA - Minastirea Cocos - Tulcea

(1868-1954)

Acest parinte iubitor de Hristos s-a nascut dupa trup in comuna Bujor, judetul Galati, iar dupa duh s-a nascut in Minastirea Cocos.

In anul 1920 a intrat in nevointa calugareasca, iar dupa citiva ani s-a invrednicit de darul sfintei preotii. Parintele Cozma era un adevarat calugar, preot si doctor de suflete, fiind blind si iscusit. Cel mai mult iubea rugaciunea, slujba la biserica, postul si neagoniseala. Pentru osardia si smerenia lui dobindise de la Dumnezeu darul rugaciunii lui Iisus, cu care se indeletnicea ziua si noaptea. Iar dintre carti, dupa Sfinta Scriptura, citea cel mai mult vietile si nevointele sfintilor. Timp de 30 de ani a citit zilnic Vietile Sfintilor la trapeza, pentru a mingiia si folosi pe toti. in vara anului 1954 a chemat duhovnicul si i-a spus:

- Peste doua zile, la Vecernie, ma duc la Hristos. Apoi s-a marturisit din copilarie si a primit dumnezeiestile Taine.

- Parinte Cozma, da-ne un cuvint de folos mai inainte de a ne desparti- a zis ucenicul.

- Fratilor, sa aveti mai presus de toate rabdare, fara de care nu este posibila viata calugareasca. Sa fiti osirduitori la biserica si sa nn va ramina pravila si canonul de chilie.

in ultima zi n-a mai vorbit. Tacea si zicea in taina rugaciunea lui Iisus. in stinga tinea sfinta cruce si cu dreapta se insemna mereu. Cind a inceput vecernia, deodata fata parintelui Cozma s-a luminat mult. Apoi a zis:

- S-a savirsit! Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi !

In clipa aceea parintele Cozma si-a dat duhul.

Carti Ortodoxe

Cuprins