IEROMONAHUL VARNAVA LASCONI


IEROMONAHUL VARNAVA LASCONI - Minastirea Bistrita - Valcea

(1884-1953)

Parintele Varnava Lasconi a fost unul dintre marii duhovnici ai minastirilor oltenesti din secolul nostru. Sihastru si ascet neintrecut, calugar foarte imbunatatit, ascultator desavirsit, lucrator de taina al rugaciunii lui Iisus si vrednic slujitor al Bisericii lui Hristos.

S-a nascut in Hateg din parinti saraci si credinciosi. in 1908 a intrat in nevointa calugareasca la Episcopia din Rimnicu-Vilcea. intrecind pe toti cu blindetea, cu rabdarea si cu ascultarea, in anul 1911 a fost calugarit. Timp de 20 de ani a fost gradinarul episcopiei. Ziua lucra si uda gradina, iar noaptea se ruga si se odihnea citeva ore pe un scaunel, dupa obiceiul Sfintului Ierarh Calinic.

Episcopul Vartolomeu, cucerindu-se de viata lui, in anul 1935 l-a facut preot si l-a numit duhovnic la Minastirea Bistrita, ctitorita de Barbu Craiovescu. Aici s-a nevoit inca 18 ani de zile, savirsind cele sfinte si mingiind pe oameni. Apoi s-a retras in padure, la pestera unde au fost ascunse moastele Sfintului Grigorie Decapolitul. Acolo s-a nevoit citiva ani in desavirsita liniste si rugaciune.

Numele lui se facuse cunoscut peste tot in partea locului, caci primise de la Dumnezeu darul izgonirii duhurilor necurate. insusi spunea ca multe ispite a rabdat de la diavoli in pustie. Odata vrajmasul i s-a aratat in chip vazut si, apucindu-l de haina, l-a aruncat in prapastie. Dar mina Domnului 1-a scapat prin minune, ca, agatindu-i-se rasa intr-o creanga, s-a izbavit de moarte. intre anii 1950-1953 parintele Varnava a slujit ca preot si duhovnic la Minastirea Surpatele, fiind un exemplu pentru toti cu faptele si pilda vietii sale, indemnind multe suflete sa urmeze lui Hristos.

in primavara anuluf 1953, cuviosul Varnava, mult nevoitorul, s-a savirsit cu pace si a fost inmormantat la schitul Papusa din apropiere.

Carti Ortodoxe

Cuprins