IEROSCHIMONAHUL NECTARIE


IEROSCHIMONAHUL NECTARIE - al doilea ctitor al Schitului Prodromul Muntele Athos

(1800 - circa 1900)

Cuviosul Nectarie a fost cel mai de aproape ucenic si colaborator al staretului Nifon Ionescu, la fondarea schitului Prodrom din Athos. Era de loc din comuna Bursucani-Barlad. Auzind de Manastirea Horaita si de marele staret Irinarh Roseti, a venit aici si s-a facut calugar de din-sul, prin anul 1830. Apoi, cu binecuvantarea lui, in anul 1840, a plecat la Sfantul Munte impreuna cu povatuitorul sau, monahul Natanail. Acolo impreuna s-au nevoit, impreuna au rabdat lipsurile impreuna au cumparat chilia Vigla Ianicopoli de sub varful Atonului, impreuna s-au facut schimonahi, impreuna au adunat ajutoare din tara si au fondat schitul romanesc Prodromul.

Ieroschimonahul Nifon, fiind staret, se ingrijea mai mult de cele duhovnicesti ale obstii, iar parintele Nectarie, fiind econom al schitului, se ingrijea mai mult de cele ale Martei. Aduna bani din tara, aducea materiale pentru zidirea bisericii si a chiliilor, transporta alimente cu corabia si odihnea pe toti.

In anul 1852 cuviosul Nectarie a adus in Athos trei frati ai sai dupa trup si i-a facut schimonahi. Iar dupa anul 1870, cand staretul Nifon se retrage din Prodrom la liniste, se retrage si ieroschimonahul Nectarie langa fratii sai, la schitul Sfanta Ana. Acolo s-a nevoit peste doua zeci de ani in post si rugaciune parintele Nectarie, al doilea ctitor al schitului romanesc din Athos. Apoi, bineplacand lui Dumnezeu, a adormit cu pace, spre sfarsitul secolului trecut.

Carti Ortodoxe

Cuprins