IEROSCHIMONAHUL VALERIAN


IEROSCHIMONAHUL VALERIAN - Manastirea Sihastria-Neamt

(1790 - circa 1860)

Acest parinte era de loc din Transilvania. Dorind sa slujeasca lui Hristos, a plecat din casa parinteasca la varsta de cincisprezece ani. Apoi, trecand Carpatii, s-a stabilit la Schitul Sihastria in anul 1805. In acea vreme, viata duhovniceasca din Schiturile Pocrov, Sihastria si Sihla era renumita in Moldova, si atragea nu putini iubitori de liniste din toate partile tarii. Dupa cinci ani de ucenicie, a primit schima monahala in 1810, fiind calugarit de insusi staretul Manastirii Neamt, arhimandritul Silvestru.

In anul 1821, cand Schitul Sihastria a fost ars si pustiit de turci in luptele cu eteristii greci, parintele Valerian s-a facut sihastru in padurile din imprejurimi. Apoi, revenind in schit, a ajutat la innoirea chiliilor, a bisericii si a vietii duhovnicesti din Sihastria. Mitropolitul Veniamin Costachi, vazand ravna schimonahului Valerian pentru casa Domnului, 1-a hirotonit diacon si preot si l-a numit egumen al Schitului Sihastria.

Timp de aproape douazeci de ani, ieroschimonahul Valerian a povatuit cu multa intelepciune pe fiii sai duhovnicesti, care slujeau lui Hristos ziua si noaptea. Inca purta grija si de ceilalti sihastri care se nevoiau in padurile seculare din preajma schitului, dandu-le hrana si Insusi Trupul si Sangele Domnului. In acea vreme traiau in partea locului zeci de pustnici alesi.

Pe langa viata duhovniceasca, egumenul Valerian se ingrijea si de buna chiyernisire a schitului. In anul 1837 a construit un paraclis din lemn cu hramul Sfintii Parinti Ioachim si Ana, iar alaturi, un corp de chilii. In anul 1842 a construit o cismea pu apa de baut si a facut si alte imbunatatiri. Astfel, ieroschimonahul Valerian a fost unul din cei mai alesi egumeni ai Schitului Sihastria din cursul secolului XIX. Sub conducerea sa, schitul a trait o epoca de mare inflorire duhovniceasca.

Ajungand in varsta de aproape 70 ani, Cuviosul Valerian ieroschimonahul a adormit cu pace si a fost inmormantat langa biserica.

Carti Ortodoxe

Cuprins