MONAHIA DOMNICA DUMITRESCU


MONAHIA DOMNICA DUMITRESCU - Manastirea Namaesti- Muscel

(1858-1938)

Maica Domnica Dumitrescu este pomenita de ucenice ca o vrednica stareta a Manastirii Namaesti. Era de loc din Targoviste si a intrat de mica in nevointa calugareasca.

Timp de 30 de ani a fost ucenica la batrana stareta, monahia Glafira Antoniu, dand dovada de multa ascultare si blandete. In anul 1907, raposand stareta, a fost aleasa in locul ei maica Domnica Dumitrescu. Ea a condus Manastirea Namaesti 31 de ani, ostenindu-se ziua si noaptea pentru folosul de obste si mantuirea fiicelor sale duhovnicesti. Maica Domnica s-a nevoit mult si pentru refacerea bisericii si a chiliilor arse in timpul primului razboi mondial. Apoi a adunat mai multe ucenice pe care le-a crescut si le-a invatat frica Domnului, caci era plina de intelepciune. In anul 1938, stareta Domnica a adormit cu pace, in varsta de 80 de ani.

Daca vreuna dintre ele patimea vreo ispita, indata ii zicea:

- Soro, cand faci vreun pacat, ocaraste-te pe tine, iar nu pe altul, ca sa ai mai multa liniste.

Alta data zicea:

- Prin pacat se indeparteaza harul lui Dumnezeu. Iar glumele, desi nu indeparteaza harul, nu te lasa sa sporesti duhovniceste.

Daca se intampla vreo neintelegere intre ucenicele ei, le sfatuia pe fiecare, zicand:

- Sileste-te, maica, din toate puterile sufletului sa gasesti vina in inima ta, ca sa nu urasti pe nimeni, niciodata. Ca pe cel ce uraste, Evanghelia il pune in rand cu ucigasii de oameni. Fereste-ne, Doamne, de aceasta osanda!

Carti Ortodoxe

Cuprins