MONAHIA EPIHARIA MOISESCU


MONAHIA EPIHARIA MOISESCU - Manastirea Bistrita-Valcea

(1870-1943)

Aceasta calugarita iubitoare de Hristos este renumita in monahismul nostru mai ales pentru faptele sale de binefacere. Era de loc din Sacele- Brasov. Din tinerete a intrat in Manastirea Suzana unde a primit tunderea monahala. In anul 1900 a fost numita educatoare la Leaganul de Copii "Sfanta Ecaterina" din Bucuresti. Aici activeaza zece ani, crescand in frica de Dumnezeu mii de copii orfani. Intre anii 1910-1916 a fost conducatoarea unui orfelinat de fete din Bucuresti, fiind ajutata de alte doua calugarite.

Apoi orfelinatul s-a stramutat definitiv la Manastirea Bistrita-Valcea, unde a functionat neintrerupt timp de 40 de ani. Pe langa orfelinat, s-au infiintat aici o gradinita de copii, o scoala elementara de patru clase, un seminar monahal de calugarite si mai tarziu un liceu de fete orfane, cu ateliere de tot felul. Toate aceste scoli din cadrul Manastirii Bistrita au format asa numita "Asociatia Acoperamantul Maicii Domnului", organizatie monahala filantropica unica in monahismul romanesc.

Sufletul acestui asezamant a fost venerabila calugarita Epiharia, direc- toarea asociatiei, ajutata de maicile Olga si Teodosia Gologanu. Timp de noua ani de zile, maica Epiharia impreuna cu ucenicele ei au crescut si au educat nenumarati copii fara parinti, invatandu-i carte, o meserie si picurandu-le in suflet credinta in Dumnezeu si dragostea de oameni, ca niste adevarate mame duhovnicesti. Astfel, monahismul nostru isi recapata din nou rolul spiritual din trecut.

In anul 1925, maica Epiharia a fost numita stareta la Manastirea Horezu, lasand in locul sau pe ucenica ei cea mai apropiata - monahia Olga Gologanu.

Dupa opt ani de buna organizare a Manastirii Horezu, maica Epiharia Moisescu se reintoarce la Bistrita in mijlocul sutelor de orfani. Apoi, cerandu-si de la toti iertare, si-a dat sufletul in mainile Domnului si a fost inmormantata la Schitul Papusa din apropiere.

Carti Ortodoxe

Cuprins