MONAHIA EUFROSINA LAZU


MONAHIA EUFROSINA LAZU - Manastirea Varatec

(1797-1888)

Aceasta calugarita iubitoare de Hristos era fiica postelnicului Constantin Lazu din comun Draguseni-Suceava. Renuntand la averea parintilor ei, a imbratisat din tinerete smerita petrecere calugareasca in Manastirea Varatec. In anul 1814 a primit schima monahala, sub numele de Eufrosina, si a fost multi ani sub ascultarea staretei Olimpiada si a marelui duhovnic Iosif Pustnicul. De la ei a invatat a-si impodobi sufletul cu toata fapta buna si mai ales cu intelepciunea cea duhovniceasca.

Dupa moartea staretei Olimpiada, in anul 1844, soborul manastirii o alege maica duhovniceasca. Si a povatuit aceasta obste cu multa pricepere si daruire timp de 44 de ani. Adunand in jurul ei peste 500 de maici si surori, stareta Eufrosina s-a ingrijit, atat de nevoile lor cele sufletesti, cat si de cele pamantesti.

Astfel, a zidit bisericile "Sfantul Ioan Botezatorul" si "Schimbarea la Fata" si a adus in manastire preoti buni care mentineau cu scumpatate slujbele bisericesti si traditia duhovniceasca lasata de Cuviosul Iosif. Pentru luminarea fetelor din manastire, ca si a celor din satele invecinate, stareta Eufrosina a fondat in anul 1860 prima scoala primara din Varatec in chiliile bisericii "Sfantul Ioan Botezatorul", randuind ca profesoare calugarite din cele mai luminate. A facut, de asemenea, unele innoiri in incinta si a organizat ateliere de covoare in manastire.

In anul 1888, monahia Eufrosina Lazu s-a mutat la vesnica odihna in varsta de 91 de ani, lasand in urma o obste calugareasca bine formata, intarita pe temelia dragostei.

Carti Ortodoxe

Cuprins