MONAHUL FILOTEI IMNOGRAFUL


MONAHUL FILOTEI IMNOGRAFUL

Manastirea Cozia

(secolele XIV-XV)

Acest monah iubitor de Hristos se numara printre cei dintai imnografi cunoscuti din manastirile romanesti. Mai intai a fost mare logofat al Tarii Romanesti in timpul domniei lui Mircea cel Batran, cunoscut sub numele de Filos, fiind foarte invatat si cunoscator al limbilor greaca si slavona.

In anul 1392, renuntand la dregatorie si la toate cele pamantesti, lua Crucea lui Hristos si se facu calugar in Manastirea Cozia, prin mana egumenului Gavriil. Apoi, deprinzand buna nevointa si randuiala slujbelor bisericesti, ajunse vestit protopsalt si cel dintai dascal si caligraf in obstea Manastirilor Cozia si Cotmeana.

Monahul Filotei intemeiaza astfel prima scoala de caligrafi si copisti la Cozia si ajunge dascal al calugarilor de pe Valea Oltului. Singura opera scrisa de el, ajunsa pana astazi, poarta numele de "Pripeale" (Marimuri), adica imne de lauda in cinstea marilor sfinti, care se canta la slujba privegherii in manastiri. Fiind iscusit protopsalt si imnograf, "pripealele" sale s-au raspandit prin secolele XV-XVIII in toate Bisericile Ortodoxe din Peninsula Balcanica, spre lauda lui Dumnezeu si a sfintilor Sai.

Ajungand la varsta proorocita de psalmistul David si lasand in urma cativa buni ucenici, Cuviosul Filotei s-a mutat la cele ceresti pentru a lauda neincetat cu ingerii pe Tatal, pe Fiul si pe Duhul Sfant.

 

 

Carti Ortodoxe

Cuprins