MONAHUL GHERVASIE GASPAR


MONAHUL GHERVASIE GASPAR - Manastirea Sihastria

(1925-1948)

Era de loc din judetul Iasi. Dupa ce a invatat cateva clase secundare, a urmat scoala de cantareti bisericesti din Manastirea Neamt si a imbratisat viata monahala. Avea suflet curat si canta ingereste.

In toamna anului 1947, fratele Gheorghe Gaspar a venit la Manastirea Sihastria. Toti il iubeau pentru blandetea si smerenia lui. Mai tarziu, imbolnavindu-se, a facut ascultare un an de zile la oile manastirii. Acolo a citit cuvintele Sfintilor Parinti si a inceput a invata rugaciunea lui Iisus. La strana canta asa de frumos, ca scotea lacrimi. Iar cand nu canta, se ruga in taina. Inima sa era cuprinsa de o mare pace duhovniceasca. Iubea linistea si tacerea.

Intr-o zi a zis catre staret:

- Doresc sa ma fac calugar! Vreau sa fiu si eu dincolo numarat in ceata calugarilor! Parintii l-au calugarit. Simteau ca il cheama Dumnezeu. Era suferind.

In biserica statea nemiscat cate patru ore si era asa de patruns de dulceata rugaciunii interioare, incat nu observa cand se termina slujba. Uneori il intrebau fratii:

- Cum te simti in biserica, parinte Ghervasie?

- Ma simt ca in cer! raspundea el. Parintii mi se par ca niste ingeri, iar sfintii de pe icoane plutesc in vazduh!

Astfel, toti s-au folosit de cuvintele si de asezarea lui.

La sfarsitul slujbei parca era rapit. Unul dintre parinti il destepta, zicand:

- Parinte Ghervasie, hai la chilie ca s-a terminat privegherea! Odata a zis catre un frate:

- Imi pare rau ca ma duc din trup si n-am invatat mai bine rugaciunea lui Iisus! In toate necazurile mele numai cu aceasta m-am mangaiat.

La 5 octombrie, 1948, bunul nevoitor a cerut Preacuratele Taine. Parintii l-au dus la biserica si l-au impartasit. Apoi, i-au zis:

- Parinte Ghervasie, canta un axion la Maica Domnului, asa cum cantai odata!

Iar el a cantat cu glas ingeresc, plin de bucurie, axionul "Vrednica esti cu adevarat". Apoi, sarutand icoana Maicii Domnului si cerandu-si iertare de la toti, s-a dus la chilie. Dupa trei ore si-a dat sufletul in mainile Mantuitorului nostru Iisus Hristos. 

Carti Ortodoxe

Cuprins