MONAHUL ILARION RADU


MONAHUL ILARION RADU - Catedrala mitropolitana- Iasi


(1871-1938)

 

Parintele Ilarion Radu a ajuns renumit in toata Moldova pentru marea sa milostenie. Era de loc din comuna Dobreni-Neamt, iar cu metania din Manastirea Neamt. Aici a invatat sa se roage, sa iubeasca pe oameni si sa slujeasca cu credinta Biserica lui Hristos.

 

In anul 1901 a primit ascultarea de paracliser la Catedrala mitropolitana din Iasi. Era cea mai sfanta ascultare pentru parintele Ilarion. El nu stia sa cante, nu invatase multa carte. Dar stia sa impodobeasca Biserica Domnului ca pe o mireasa. Stia sa aprinda candelele, sa puna flori la sfintele icoane, sa stea de straja langa moastele Cuvioasei Parascheva, sa mentina ordinea si curatenia in catedrala. Stia mai bine ca toti sa toace si sa sune clopotele, chemand lumea la biserica. Treizeci si cinci de ani a implinit parintele Ilarion aceasta ascultare cu desavarsita dragoste, incat era cunoscut tuturor.

 

A doua mare fapta buna a acestui parinte era milostenia. Fiind foarte iubitor de saraci, de calatori si de copii orfani, parintele Ilarion si-a pus sufletul, chilia, painea zilnica si salariul spre folosul si mangaierea oamenilor. Sfintia sa ii socotea pe toti copiii lui Hristos si frati ai sai.

 

Timp de 35 de ani, acest smerit calugar a fost gazda si parinte sufletesc al multor elevi si studenti saraci din Iasi. Zi de zi si an de an, parintele Ilarion odihnea gratuit in chilia sa pana la 10-20 de elevi si studenti, care nu aveau bani pentru gazda. Ii ospata cu mare dragoste, le facea patul, ii sfatuia cele de folos, le dadea bani pentru carti, ii destepta dimineata, ii punea la rugaciune si ii trimitea la scoala. Sute de elevi si studenti au invatat carte si au ajuns medici, profesori si ingineri, cu ajutorul milostivului parinte Ilarion. Pentru aceasta era cel mai iubit si cautat dintre parintii catedralei.

 

In anul 1936, parintele Ilarion Radu, tatal saracilor si al elevilor orfani, se retrage la bolnita Manastirii Neamt. Dupa doi ani se muta in odihna lui Hristos, pentru a-si primi plata ostenelilor sale. Drept recunostinta, profesorii si intelectualii, intretinuti de dansul la scoala, i-au pus o placa comemorativa in peretele chiliei, care se pastreaza pana astazi.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins