MONAHUL MINA DIACONESCU


MONAHUL MINA DIACONESCU - Manastirea Turnu

(1856-1936)

Acest cuvios calugar era din comuna Berislavesti-Valcea. In tinerete a fost casatorit si a avut copii. Apoi, randuindu-i la casele lor, s-a calugarit in Manastirea Turnu. Aici, fiind luminat de Dumnezeu, a deprins bine tipicul si cantarea bisericeasca, ajungand cantaret vestit in Manastirea Turnu.

Timp de 25 de ani, parintele Mina a impodobit Biserica Domnului si sfintele slujbe cu cantarile si cu dragostea sa. Caci era nelipsit ziua si noaptea de la strana si implinea cu sfintenie datoriile calugaresti. In timpul liber facea ascultare la moara manastirii in tacere si rugaciune. Obisnuia inca parintele Mina sa dea de mancare la pasarile cerului. Zilnic scotea pe cerdacul chiliei resturi de paine si boabe de la moara si se adunau in jurul lui tot felul de pasari din padure. Unele mancau chiar din mainile lui. Parintele Mina era foarte iubit de oameni si de pasari pentru bunatatea lui.

In anul 1936, la praznicul Floriilor, a intrat batranul in trapeza si, ingenunchind in fata staretului, a zis cu lacrimi:

- Parintilor, iertati-ma de tot ce v-am gresit ca eu de acum ma duc. Ma cheama Dumnezeu!

- Ba nu, parinte Mina, ai sa mai traiesti sa canti axionul Sfintei Invieri!

- Nu, parinte staret, ma cheama Dumnezeu. Nu mai pot ramane! Iertati-ma pe mine, pacatosul, si nu ma uitati la Sfanta Liturghie.

Deci, plecand la chilie, dupa o zi, parintele Mina a adormit in pace cu rugaciunea pe buze. Apoi, timp de cateva saptamani, pasarile din padure se adunau pe cerdacul chiliei si ciripeau cu tristete. De aici zburau in stol la mormantul batranului si iarasi ciripeau. Apoi se odihneau pe bratele crucii si se intorceau in padure.

Carti Ortodoxe

Cuprins