PREOTUL SANSALA


PREOTUL SANSALA

(secolul IV)

Prezbiterul Sansala era un vestit preot got din secolul IV, cunoscut pe teritoriul Daciei Carpatice, amintit in actul martiric al Sfantului Mucenic Sava.

Sansala preotul s-a nascut, probabil, in tinutul Buzaului, din parinti goti, convertiti la crestinism de misionari capadocieni sau "sciti" veniti din Dacia Pontica. Din tinerete, invrednicindu-se de darul preotiei, a ajuns pastor si slujitor al Evangheliei lui Hristos la un sat de pe valea raului Buzau (Mousaios), facand multi crestini dintre pagani, indeosebi goti. Cel mai apropiat ucenic si fiu sufletesc al sau era un tanar de neam capadocian, anume Sava Gotul, care il ajuta la slujbele din biserica, cantand psalmi.

Despre preotul Sansala, despre evlavia, ravna si curajul cu care marturisea el pe Hristos in tinutul Buzaului se vorbeste pe larg in "Scrisoarea Bisericii lui Dumnezeu din Gotia (Dacia) catre Biserica lui Dumnezeu care se gaseste in Capadocia si catre toate Bisericile locale ale Sfintei Biserici universale". Aceasta epistola a insotit moastele Sfantului Mucenic Sava din Dacia in Capadocia, la cererea Sfantului Vasile cel Mare, prin anii 373-374.

In timpul persecutiei regelui got Athanaric din anul 372, au fost prinsi si chinuiti pentru Hristos, atat preotul Sansala, cat si cantaretul bisericii sale, Sava. Apoi, preotul fiind eliberat, iar Sava inecat in raul Buzau, la 12 aprilie 372, parintele sau duhovnicesc i-a luat sfintele sale moaste si, cu sfatul prezbiterilor din Dacia, le-a trimis pe ascuns la episcopul Ascholius, in sudul Dunarii, iar de aici in Capadocia.

Slujind Biserica lui Hristos inca multi ani si convertind la crestinism mai multi daco-romani si goti, fericitul preot Sansala s-a mutat la cele vesnice spre sfarsitul secolului IV.

Carti Ortodoxe

Cuprins