PROTOSINGHELUL DANIIL PRICOP


PROTOSINGHELUL DANIIL PRICOP -  Minastirea Slatina - Suceava

(1878-1968)

Parintele Daniil, duhovnicul Minastirii Slatina, era din comuna Gainesti-Suceava. In anul 1923 a venit sa slujeasca lui Hristos. Un an mai tirziu a fost calugarit si era parintele Daniil cel mai blind si ascultator calugar din Minastirea Slatina. Ca pe toti ii iubea, de toti asculta si nu avea nici un viclesug in inima. Oriunde intra parintele Daniil intra si pacea Duhului Sfint.

In anul 1935 a fost hirotonit preot si a ajuns duhovnic vestit in toate satele din imprejurimi. Tineri si batrini, sanatosi si bolnavi, toti intrebau de parintele Daniil si se foloseau de blindetea inimii lui. In vara anului 1944, protosinghelul Daniil Pricop a scapat de la distrugere biserica Minastirii Slatina, zidita de voievodul Alexandru Lapusneanu. Ca fiind singur in minastire si navalind un grup de soldati straini asupra bisericii, drept razbunare au minat-o si voiau s-o arunce in aer. Atunci, bunul nevoitor a cazut in genunchi linga zidul bisericii si se ruga cu lacrimi sa-i imblinzeasca Dumnezeu. Deci, vazind parintele Daniil ca soldatii nu se linistesc, a intins miinile in sus in chipul crucii si a zis:

- Daca voiti sa distrugeti biserica, ucideti-ma si pe mine, ca eu nu ma duc de aici !

In clipa aceea, Dumnezeu a trimis peste ei un duh de frica si indata au fugit din minastire.

In ultimii 24 de ani, parintele Daniil era nelipsit de la biserica. Slujea cele sfinte, spovedea, citea la bolnavi si mingiia pe toti. Odata l-au vazut parintii plingind in pragul bisericii si l-au intrebat:

- De ce plingi, parinte Daniil?

- Mi-i mila de oameni, a zis batrinul si pling ca nu pot face atita bine cita dragoste am.

Altadata a venit la el o femeie din Gainesti cu copilul bolnav. Iar batrinul i-a spus:

- Lasa, mama, nu mai plinge, ca iti vindeca Maica Domnului copilul. Apoi i-a citit de trei ori rugaciuni de vindecare, 1-a impartasit si 1-a liberat cu pace. Dupa trei zile s-a intors femeia si a zis:

- Parinte, s-a vindecat copilul !

- Da slava lui Dumnezeu si multumeste Maicii Domnului.

Fiind plin de mila si dragoste, veneau la batrinul si frati din minastire si-i cereau cuvint de folos. Odata a venit la el un frate invaluit de ispite. Iar batrinul Daniil i-a zis:

- Ai rabdare, frate. Nu pune toate la inima. Asa este viata aceasta cu ispite, cu necazuri si suferinta. Altfel nu ne putem mintui. Fratia ta fa ascultare, nu lipsi de la biserica, spovedeste-te mai des, iarta pe toti si vei avea multa liniste in minastire. Apoi, binecuvintindu-l i-a adaugat:

- Asa, frate, asculta pe batrinul si nu vei gresi!

intr-o vara, un frate a plecat la alta minastire. Zadarnic a incercat parintele Daniil sa-l linisteasca. A doua zi l-au vazut parintii in gradina, stind pe o piatra plingind.

- De ce plingi, parinte Daniil? i-au zis ei. Iar batrimil a raspuns:

- Zice Sfintul Duh: "Cel ce va face din rau bun, ca gura Mea va fi", iar eu nu am putut sa fac acest lucru cu fratele meu care a plecat din minastire !

In noaptea invierii din anul 1968, parintele Daniil a chemat pe duhovnicul sau si i-a spus:

- Parinte Emilian, ma cheama imparatul sa ma duc la El. impar-taseste-ma cu Prea Curatele Taine si ai grija de sufletul meu. Deci, saru-tindu-se cu toti, a doua zi de Sfintele Pasti si-a dat sufletul in miinile Domnului, fiind in virsta de 90 de ani.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins