PROTOSINGHELUL GHEDEON GEORGESCU


PROTOSINGHELUL GHEDEON GEORGESCU - Egumen al Schitului Prodromul-Athos

(1840-1925)

Acest devotat calugar si rugator roman din Muntele Athos era de loc din judetul Prahova. Auzind de numerosii calugari "vlahi" care sihastreau in Athos, in anul 1865, s-a dus la Schitul Prodromul si a intrat sub ascultarea egumenului Nifon Ionescu.

Fiind smerit si ascultator, a primit tunderea monahala si s-a invrednicit de darul preotiei. Si era Cuviosul Ghedeon bland la cuvant, intelept si pasnic. Zilnic slujea la biserica, facea ascultare in tacere si pe nimeni nu judeca. Sfetnicul lui cel mai iubit era marele protopsalt Nectarie Cretu, de la care deprinsese, atat cantarea bisericeasca, cat si lucrarea rugaciunii lui Iisus.

Pentru bunatatea si sfintenia vietii lui, in anul 1891, obstea Schitului Prodromul l-a ales egumen si parinte duhovnicesc. Ca egumen, protosinghelul Ghedeon era un adevarat model de calugar si duhovnic, unul din cei mai cuviosi stareti ai Schitului Prodromul. In toate era smerit, bland si milostiv. Mergea cu toti la gradina, la ascultare, la biserica si la masa. Iar cand ii cerea un frate ceva, o haina, un ban, o camasa, isi dadea si rasa de pe el, numai sa fie toti multumiti. Sub staretia protosinghelului Ghedeon Georgescu, Schitul Prodromul a trait o epoca infloritoare din trecutul sau. Obstea numara 150 de calugari romani si avea scoala de muzica psaltica, renumita in tot Athosul, duhovnici alesi si slujbe bisericesti care cucereau pe toti. Veneau calugari din tot muntele sa-l auda cantand pe schimonahul Nectarie si pe ucenicii lui.

In anul 1900, parintele Ghedeon, s-a retras, atat din egumenie, cat si din incinta schitului, si s-a asezat intr-o chilie mica, pe malul marii. Acolo s-a nevoit in smerenie inca 25 de ani, singur cu Dumnezeu, cu Psaltirea, cu rugaciunea lui Iisus si cu mangaierea Duhului Sfant. Ca, vazand oarecare dezbinare in obste, n-a voit sa renunte la dulceata linistii.

Apoi, simtindu-si aproape sfarsitul, i-a indemnat pe toti la dragoste si unire si s-a mutat cu pace in odihna lui Hristos.

Carti Ortodoxe

Cuprins