PROTOSINGHELUL GHEDEON VERENCIUC


PROTOSINGHELUL GHEDEON VERENCIUC - Schitul Sihastria Voronei-Botosani

(1891-1945)

Parintele Ghedeon Verenciuc s-a nascut in comuna Oneaga-Botosani. In anul 1914 a primit schima monahala in Schitul Sihastria Voronei.

Acest schit a fost, in secolele XVIII-XIX, o renumita sihastrie in partea de nord-est a Moldovei. Aici au trait calugari isihasti cu viata sfanta, care practicau rugaciunea lui Iisus. Unii din ei se nevoiau in "Schitul din poiana Voronei" - actuala manastire cu acelasi nume de astazi. Altii se nevoiau in Schitul Sihastria Voronei, dintre care cel mai renumit a fost Cuviosul Onufrie (secolul XVIII). Cei mai evlaviosi se nevoiau in padurile seculare din imprejurimi. Multi din acesti sihastri au ramas necunoscuti. Spre sfarsitul secolului XIX, numarul calugarilor din Schitul Sihastria Voronei a scazut. Abia se mentinea firul slujbelor. Traditia isihasta din aceasta vestita vatra calugareasca a fost aproape complet intrerupta. Insasi biserica si chiliile ajunsesera in paragina.

Aceasta era starea duhovniceasca a Schitului Sihastria Voronei in anul 1914, cand a venit aici monahul Ghedeon Verenciuc. Parintii, vazand ascultarea, ravna si priceperea lui, dupa cativa ani l-au facut preot. Apoi, mutandu-se egumenul din viata aceasta, in anul 1925 a fost numit egumen al Schitului Sihastria Voronei Protosinghelul Ghedeon. El a condus schitul mai mult de 20 de ani, ridicandu-l la o noua stare de inflorire. A reinnoit biserica, chiliile si viata duhovniceasca si a format peste 20 de ucenici, crescandu-i in frica de Dumnezeu si ravna pentru biserica. Auzindu-se de numele si nevointa lui, multi credinciosi din partea locului alergau la Schitul Sihastria Voronei. Unii veneau sa asculte slujba, caci parintele Ghedeon slujea si canta foarte frumos. Iar altii veneau sa se marturiseasca si sa ceara sfat, caci era vestit duhovnic mare si nevoitor.

Acest egumen vrednic de pomenire era si un priceput dascal de muzica bisericeasca. El aduna in jurul lui pana la 20 de ucenici, tineri de prin sate, pe care ii invata religia si cantarea psaltica. Unii dintre ei au iesit buni cantareti de parohie, iar altii au ramas in manastire, ajungand calugari iscusiti. Atat unii, cat si ceilalti, pomenesc cu dragoste si recunostinta pe bunul lor dascal si parinte duhovnicesc.

Asa s-a nevoit Protosinghelul Ghedeon Verenciuc pana la inceputul anului 1945, slavind pe Hristos, slujind Biserica, mangaind oamenii, invatand pe ucenici si staruind ziua si noaptea in rugaciune si post. Apoi, imbolnavindu-se, si-a dat sufletul in mainile Domnului si a fost ingropat de fiii sai duhovnicesti in cimitirul schitului.

Carti Ortodoxe

Cuprins